27 mai 2022

Gennady Zyuganov: „Neîncrederea oamenilor este destul de semnificativă – producerea timpurie a vaccinurilor ridică îndoieli”

cod qr - propest
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Gennady Zyuganov: „Neîncrederea oamenilor este destul de semnificativă – producerea timpurie a vaccinurilor ridică îndoieli”
Partidul Comunist al Federației Ruse a obținut scoaterea din agenda legislativă și de la vot a proiectului de lege privind introducerea codurilor QR în avioane și trenuri in Federatia Rusa.

Președinte al Comitetului Central al Partidului Comunist al Federației Ruse, șef al fracțiunii Partidului Comunist din Duma de Stat, adică Parlamentul Federației Ruse semnalează ca „comuniștii au câștigat o victorie în Duma de Stat: au obținut scoaterea  proiectului de lege privind introducerea codurilor QR în avioane și trenuri”.  Pe 13 decembrie, viceprim-ministrul rus, Tatyana Golikova, ministrul Sănătății de la Moscova,  Mihail Murașko și epidemiologul șef al Federației Ruse, Anna Popova au fost chemați in plenul Dumei și au primit astfel răspunsul parlamentarilor. Drept urmare, guvernul a dat înapoi în problema codurilor QR.

Potrivit doamnei Golikova, rușilor cu teste PCR pozitive și anticorpi li se vor elibera certificate pentru coronavirus pentru un an, și fără teste, dar cu anticorpi – aceste certificate se vor elibera timp de șase luni. Se vor lua în considerare rezultatele testelor efectuate de la 1 ianuarie 2021. Codurile pot fi obtinute si de persoanele vaccinate cu vaccinuri straine sau cu „Sputnik V” in strainatate.

Privind utilizarea codurilor QR în transport și în locuri publice, Partidul Comunist a avertizat deja că nu sprijina această inițiativă a autorităților.

„Ideea este că încearcă să impună aproape tuturor un cod QR – un fel de „ausweiss”, fără de care accesul la instituții, avioane și trenuri și la transportul public va fi închis”, spune liderul Partidului Comunist din Federația Rusă, Ghenady Zyuganov.

– Însăși introducerea de QR-facturi la Duma a provocat o furtună de indignare în societate – și destul de legitimă. Până și președintele a fost nevoit să spună că astfel de decizii ar trebui luate cât mai atent pentru a nu provoca proteste de amploare.

Între timp, indignarea cetățenilor a căpătat deja un caracter masiv. Pe 6 decembrie, președintele Dumei de Stat, Volodin a postat pe canalul său Telegram un material despre codurile QR. Într-o singură zi, a obținut un milion de vizualizări și peste 700 de mii de comentarii, toate denuntand aceasta masura abuziva.

Mai târziu, în timpul vizitei lui Volodin la Saratov, a fost înconjurat de un grup femei furioase. Demnitarul a fost întrebat: „ce faceți, de ce vă bateți joc de noi?!”

„Sper că guvernul este la curent cu ce se întâmplă. Și va retrage el însuși proiectul de lege, care interzice urcarea într-un tren și un avion fără un „Ausweisse”, ca nu va reveni cu alte forme ale acestui proiect de lege”, spune Zyuganov.

„Pe lângă inconsecvența juridică a acestei „inovații”, există și un aspect tehnic al problemei. Și nu este mai puțin serios. Imaginați-vă că o persoană trebuie să meargă urgent într-o altă regiune, unde cei dragi sunt grav bolnavi sau au probleme. Sau, trebuie să meargă imediat la înmormântarea tatălui sau a mamei sale. Și se dovedește că nu poate călători cu trenul sau zbura cu avionul fără cod QR – nu are voie”, ce se intampla atunci, e o tragedie, spune Zyuganov.

Care este poziţia Partidului Comunist al Rusiei în această situaţie?

– Poziția noastră a fost de mult conturată: ne exprimăm o mare îngrijorare cu privire la starea sănătății, a medicinei și a sănătății națiunii, in ansamblul ei. Și, credem că cea mai mare problemă astăzi este dispariția țării. În 2021, Rusia a pierdut 900 de mii de oameni – s-ar putea spune că trei mari centre regionale au dispărut de pe fața pământului.

Am vorbit mereu pentru sprijinul cuprinzător al medicilor și asistenților medicali și am insistat asupra necesității dublării bugetului pentru sănătate.

Ne înclinăm în fața voluntarilor, asistentelor și medicilor care lucrează în „zona roșie” și cerem ca salariile și beneficiile în numerar ale acestora să fie majorate substanțial.

Dar, în același timp, am afirmat întotdeauna: orice vaccinare trebuie să fie voluntară. În plus, vaccinarea trebuie să fie precedată de un examen medical complet.

În plus, Partidul Comunist a susținut întotdeauna sprijinul social pentru cei săraci. Jumătate din țară trăiește cu un venit de 19 mii de ruble pe lună sau mai puțin. Aceasta este sărăcia pură, o calamitate socială mai gravă decât orice coronavirus.

Ce crede președintele Putin despre vaccinarea obligatorie, cum îl simțim?

– Am impresia că în cuvinte ne susține poziția. Dar, dacă ne uităm la felul în care trăiesc cetățenii, vom vedea: în ultimul timp au fost literalmente sugrumați de  umilințe și interdicții! Uite ce se întâmplă cu prețurile la varză, cartofi, morcovi – au crescut cu 80% într-un an!

Ne-am oferit să rezolvăm această problemă – întreprinderile noastre naționale ar putea face acest lucru în cel mai scurt timp posibil. Dar, propunerile noastre sunt ignorate. Autoritățile încă mai sugrumă Ferma de Stat Lenin, complexul de producție agricolă Zvenigovsky și complexul de creștere a porcilor Usolsky – în loc să susțină această direcție de dezvoltare care salvează țara.

Oamenii întreabă: de ce ne conduceți să fim vaccinați ca prizonieri de război, de ce nu spuneți adevărul? Răspunsul este tăcerea. Cum se explica? Din anumite motive, nu există statistici detaliate: care este proporția reală de vaccinați și nevaccinați dintre cei care s-au infectat și cei care au murit de covid? Cu ce vaccin au fost vaccinați pentru cei care s-au îmbolnăvit oricum, care au murit? În loc să dezvăluie date detaliate, avem in mod intenționat niște bârfe vagi în mass-media și, uneori, confruntări și incertitudini – adesea chiar și între specialiști.

În această situație, statul este obligat să creeze toate condițiile pentru munca consolidată pentru scopul principal – protejarea sănătății oamenilor și salvarea vieții acestora. Aceasta înseamnă că, pentru producerea celui mai eficient vaccin din țara noastră, care ar trebui să fie în centrul eforturilor comune ale celor mai buni oameni de știință. Dar, de fapt, vedem că legile concurenței pe piață guvernează spectacolul și aici, interesele financiare și de carieră, legăturile corporative și personale sunt, adesea, mai importante decât problema confruntării cu adevărat eficace a epidemiei.

Neîncrederea în rândul oamenilor este destul de semnificativă: producerea timpurie a vaccinurilor ridică preocupări legitime. Mulți oameni își pun întrebarea: de ce morbiditatea și mortalitatea rămân atât de mari, în ciuda creșterii constante a numărului de vaccinați? La urma urmei, 7,5 mii de oameni sunt uciși într-o săptămână – aceasta este o întreagă divizie, dacă e sa ne luăm după statistici!

Președintele spune: ar trebui să se acorde o atenție deosebită sferei sociale – și, în același timp, sectorul social a văzut o scadere în buget cu 670 de miliarde de ruble! Pe de altă parte, oficialii și poliția primesc fonduri suplimentare generoase!

Și acum se trece prin Duma o lege, conform căreia poliția poate sparge ușa apartamentului tău și sparge geamurile mașinii tale. Pentru a justifica astfel de acțiuni ale oficialilor de securitate, este suficient să le considere oportune. Și, chiar dacă oamenii nevinovați sunt răniți în cele din urmă, demersul, potrivit legii ce se analizează acum, va fi considerat, în continuare legal. Oamenii ne întreabă: cu ce va fi diferit un polițist de un criminal într-o astfel de situație? Doar prin faptul că nu poate suporta nicio responsabilitate pentru violența nejustificată?

Sunt din ce în ce mai mulți oameni care ajung la concluzia: avem înșelăciune peste tot. Odată cu reforma pensiilor, au fost înșelați. Cu prețuri – de asemenea. Și in zona covidului – din nou înșelăciune.

Există și experiență străină care te pune pe gânduri. De exemplu, Gibraltarul are o populație de doar 35.000 de locuitori. De fapt, un oraș izolat, 99% din locuitorii căruia sunt vaccinați. S-ar părea că toată lumea a primit vaccinul, există imunitate de turmă. Dar, să luăm statisticile lor pentru noiembrie: prima săptămână – 23 de pacienți, a doua – 51, a patra – 81.

Sau luați Portugalia, Danemarca, Australia – o imagine similară.

Se pare că vaccinul nu protejează pe deplin, iar cei vaccinați sunt și purtători ai bolii? Dacă da, atunci, conform logicii acelorași autorități, vaccinații nu ar trebui să primească nici un „Ausweis” digital și dreptul de a se petrece peste tot? Poate că este mai bine să organizezi testarea expresă, astfel încât o persoană să poată face testul chiar înainte de călătorie și să se simtă în siguranță? Este mult mai fiabil decât orice cod QR, în care nu va fi nici cea mai mică nevoie, dacă este stabilit un astfel de sistem.

Evident, vaccinarea nu conține stopeaza boala. Prin urmare, este necesar să se investească fonduri serioase în întărirea sănătății oamenilor, odihna lor bună și prevenirea bolilor. Dar, o astfel de sarcină se află în puterea doar a unui stat responsabil care construiește și dezvoltă un sistem bazat pe principiile egalității adevărate și justiției sociale. Cum poate fi sănătoasă Rusia de astăzi, dacă încă continuăm o politică a capitalismului sălbatic, datorită căreia jumătate din țară abia își câștigă banii pentru a supraviețui?

Ce fel de sănătate poate avea generația mai în vârstă, care acum este pusă în arest la domiciliu? Ce fel de îngrijorare cu privire la sănătatea cetățenilor este aceasta, atunci când o persoană este determinată să se vaccineze, chiar dacă are o alergie – și nimeni nu vrea să-l verifice și să-l asculte temeinic?!

Autoritățile ar trebui să fie responsabile pentru fiecare pas pe care îl fac. Mai mult, într-o situație atât de dificilă, într-o perioadă atât de dificilă. Dar, ele continuă să ia decizii prost gândite iar și iar, fără a consulta pe nimeni. Și fără să ne gândim la faptul că reprezintă amenințări strategice colosale.

Suntem categoric împotriva unor astfel de metode de management, le vom rezista cu insistență și vom lupta pentru o politică cu adevărat responsabilă și corectă!, conchide Zyuganov.

foto: protest
A consemnat Ciprian Pop