Publicat: 24 Septembrie, 2015 - 16:38
Share

Viitorul Congres al PSD, din 11 octombrie, este "o farsă", spune preşedintele PSRO, Mircea Geoană. O candidatură a lui Liviu Dragnea, "un om care ştie să păcălească", pentru şefia partidului înseamnă "o condamnare la irelevanţă a PSD", precizează acesta.

Rugat să comentează intenţia lui Liviu Dragnea de a candida la Congresul din 11 octombrie pentru funcţia de preşedinte al PSD, Mircea Geoană a spus:

"De ce insistă Dragnea să candideze este problema lui, de ce acceptă PSD este întrebarea pe care trebuie să o punem. Este o condamnare la irelevanţă a PSD. Dragnea a reactivat pe toţi cei din partid cu probleme de justiţie, cu dosare penale. E o inadaptare la aşteptările opiniei publice româneşti. Şi, atunci când susţii o astfel de propunere, există un sentiment de sinucidere colectivă, oamenii încearcă să se protejeze că poate nu ajunge justiţia la ei. Mi se pare o greşeală strategică din partea celor de la baza PSD, iar frustrarea mea este că nu există nicio voce care să spună că direcţia este greşită, că nu poţi să mergi mai departe cu oameni cu probleme de integritate în România, în Europa", a spus Geoană, la Cluj Napoca, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, Dragnea este "un împrumut de la PD, este un tip abil, care ştie să păcălească, vorbeşte linguşitor, dar nu este un om pe care să te poţi baza, e un nivel de incompetenţă peste care nu poţi să treci".

"În PSD este, astăzi, o criză de soluţii, Congresul din 11 octombrie este un pseudo-congres, care este o farsă, nu e un congres, cu câştigătorul anunţat înainte, cu preşedintele interimar care face jocurile, schimbă organizaţiile judeţene, îşi face congresul cum îşi doreşte el. Îl ameninţă pe Negoiţă, ca să se retragă. Ăsta e partid democratic, care are competiţie? Competiţia asta nu e pe bune, ăsta nu mai e partid nici social democrat şi nici democratic, este o fantomă a partidului pe care l-am condus şi l-am iubit", a spus Geoană.

Întrebat dacă există riscul ruperii PSD după Congres, liderul PSRO a răspuns că acesta este deja rupt, liniile de fractură fiind profunde, astfel încât nu vor duce decât la o "fracturare reală".

"Când va fi (ruperea PSD - n.r.), după Congres, după pierderea guvernării, nu ştiu când, dar este prea mult, nu a fost niciodată o situaţie atât de dramatică ca acum, cu lideri din teritoriu care au probleme, nu au o garnitură. Declinul a început în 2010, la congresul în care Sebastian Ghiță a instalat camere în secţiile de vot şi Liviu Dragnea a trântit meciul şi organiza congresul în favoarea lui Ponta, când Ponta avea soluţia de rezervă ca secretar general la UNPR, dacă ar fi pierdut. De atunci a început marea trădare", a subliniat Mircea Geoană.

Acesta a susţinut că între Victor Ponta şi Liviu Dragnea "a fost o căsătorie din interes în 2010", în condiţiile în care Ponta avea nevoie de Dragnea "ca să trântească Congresul, iar Dragnea avea nevoie de un puşti, pe care să îl manipuleze în faţă, crezând că va controla partidul şi guvernarea".