Publicat: 20 Noiembrie, 2018 - 08:47
Share

La 19 noiembrie 2018, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut o serie de întrevederi cu oficiali europeni în contextul preluării, la 1 ianuarie 2019, de către România, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Oficialul român a avut discuţii cu Secretarul General al Comisiei Europene, Martin Selmayr, Secretarul General al Consiliului UE, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Vice-Preşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, şi comisarul european pentru buget şi resurse umane, Gunther Oettinger.

În cadrul acestor întrevederi, demnitarul român a reconfirmat stadiul avansat al pregătirilor privind preluarea şi exercitarea mandatului de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE de către România şi a reiterat angajamentul părţii române de a sprijini avansarea agendei europene în perioada următoare. Discuţiile au reconfirmat interesul comun pentru o cooperare cât mai strânsă a României cu instituţiile europene, precum şi obţinerea de progrese pe dosarele aflate în negociere la nivel european. Interlocutorii europeni au apreciat numirea noului ministru delegat al afacerilor europene şi continuitatea demonstrată în procesul de pregătire a preluării Preşedinţiei Consiliului UE de către România.

Din discuţiile cu Secretarul General al Comisiei, Martin Selmayr, a rezultat importanţa pe care ambele părţi o acordă menţinerii unităţii UE, promovarea unei Europe puternice, unitare şi eficiente fiind un obiectiv comun prioritar inclusiv din perspectiva Summit-ului de la Sibiu.

În cadrul întâlnirii cu Secretarul General al Consiliului UE, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, discuţiile s-au axat îndeosebi pe aspectele legate de gestionarea viitoarei Preşedinţii a Consiliului UE, inclusiv din perspectiva Consiliului Afaceri Generale, formaţiunea Consiliului UE direct coordonată de ministrul delegat pentru afaceri europene.

De asemenea, ministrul George Ciamba a avut un schimb de opinii cu Vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, cu privire la dosarele prioritare care vor continua să se afle pe agenda UE inclusiv în timpul mandatului Preşedinţiei României a Consiliului UE, precum InvestEU.

În cadrul întrevederii cu comisarul european pentru buget şi resurse umane, Gunther Oettinger, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a reiterat angajamentul României pentru avansarea negocierilor pe dosarul privind Cadrul Financiar Multianual, într-o manieră susţinută şi cuprinzătoare, în funcţie de deciziile Consiliului European. Ambii interlocutori au fost de acord asupra importanţei acestui dosar din perspectiva mesajului Uniunii Europene de a avea un buget modern şi care să răspundă tuturor priorităţilor politice, atât tradiţionale, cât şi actuale.

Tag-uri Institutii: