Publicat: 15 Octombrie, 2015 - 09:49
(Istanbul, 14-16 octombrie 2015)

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat joi, la Istanbul, la sesiunea plenară a celei de-a 8-a reuniuni a Forumului Global pe tema Migrației și Dezvoltării organizată de Președinția turcă a Forumului și dedicată temei 'Consolidarea parteneriatelor: mobilitatea persoanelor în beneficiul unei dezvoltări durabile'.

La Forum au participat reprezentați ai statelor membre și observatoare ale ONU, oficiali ONU, reprezentanți ai Organizației Internaționale pentru Migrație și ai Organizației Internaționale a Muncii, precum și, din partea Comisiei Europene, comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie. Forumul de la Istanbul a reprezentat o nouă oportunitate de continuare a discuțiilor derulate în contextul Adunării Generale a ONU din septembrie 2015, cu obiectivul formulării unui răspuns global la provocările actuale în materie de migrație.

Cu această ocazie, secretarul de stat George Ciamba a adresat aprecieri la adresa Turciei pentru exercitarea cu succes a Președinției Forumului 2014-2015, precum și pentru inițiativa continuării discuțiilor cu privire la consolidarea cooperării în plan internațional, într-un moment cheie în care comunitatea internațională se confruntă cu provocări multiple în conexiune cu migrația, evidențiind, totodată, rolul important pe care Turcia îl asumă în gestionarea situației refugiaților.

De asemenea, secretarul de stat român a salutat participarea activă a societății civile în dezbaterile Forumului de la Istanbul, esențială în elaborarea unor soluții credibile, dar mai ales în asigurarea implementării acestora în teren.

Cu referire la problematica migrației, oficialul român a subliniat importanța includerii migrației în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, susținută și de România, ca o recunoaștere a legăturii tot mai puternice între migrație și dezvoltare. A subliniat necesitatea unor răspunsuri coordonate și cuprinzătoare la nivel internațional, care să vizeze cu prioritate soluționarea cauzelor profunde ale migrației în țările de origine, cu accent pe măsuri economice, sociale și educaționale în țările de origine, precum și pe managementul crizelor, stabilizarea post-conflict și combaterea migrației ilegale.

Din această perspectivă, a punctat contribuția substanțială a numeroaselor instrumente ale politicii de dezvoltare în derularea acestui proces. Totodată, făcând referire la importanța dimensiunii umanitare în gestionarea situației refugiaților, a evidențiat răspunsul pozitiv al României la apelurile comunității internaționale de suplimentare a fondurilor umanitare, atât prin contribuții la programe internaționale (World Food Programme și UNHCR), cât și în plan bilateral (Iordania și Serbia).

De asemenea, secretarul de stat George Ciamba a avut discuții în marja Forumului de la Istanbul cu Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, cu Ali Naci Koru, ministru adjunct al afacerilor externe turc, precum și cu alți șefi de delegație prezenți la eveniment.

Înființarea Forumului Global pentru Migrație și Dezvoltare a fost propusă în 2006, în cadrul primului Dialog ONU la nivel înalt privind migrația și dezvoltarea, ca o recunoaștere a legăturilor dintre migrație și dezvoltare, precum și a necesității depășirii cadrului strict național de abordare a migrației. GFMD reprezintă o platformă de dialog informal între state, organizații internaționale și societate civilă pe tema migrației și a impactului acesteia asupra dezvoltării.

Prima sesiune a Forumului a avut loc în 2007, la Bruxelles, în prezența Secretarului General al ONU.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare