Publicat: 10 Ianuarie, 2018 - 08:36

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat marţi, 9 ianuarie 2018, la dezbaterea cu tema "Provocări de securitate în regiunea Mării Negre".

Evenimentul a fost organizat de New Strategy Center şi Center for American Seapower (Hudson Institute, Washington). Dezbaterea a prilejuit un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre şi modalităţile prin care cooperarea strategică româno-americană poate contribui la edificarea unei regiuni mai sigure.

Secretarul de stat George Ciamba s-a referit în intervenţia sa la evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre, în special în peninsula Crimeea, la consolidarea prezenţei militare ruse de-a lungul frontierei cu NATO, precum şi la escaladarea tensiunilor în estul Ucrainei.

În acest context, a subliniat importanţa implementării depline a deciziilor privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare aliate, cât şi a rolului NATO în proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele aliate. "Cooperarea dintre România şi SUA în ceea ce priveşte securitatea în regiunea Mării Negre reprezintă o dezvoltare naturală a intereselor comune ale celor două ţări", a apreciat George Ciamba.

Secretarul de stat a subliniat că ţara noastră 'nu este doar un beneficiar, ci şi un contributor semnificativ la eforturile şi acţiunile aliate', de promovare a securităţii şi stabilităţii. În context, a evidenţiat faptul că România a alocat 2% din PIB pentru apărare, conform angajamentului asumat la Summit-ul NATO din ţara Galilor, în 2014. "România va continua să-şi îndeplinească responsabilităţile care îi revin", a precizat oficialul român. 

De asemenea, secretarul de stat a subliniat importanţa sprijinirii statelor partenere ale NATO în eforturile acestora de consolidare a propriilor capacităţi de apărare, precum şi în procesul de instruire şi pregătire a forţelor, apreciind oportună extinderea programelor aliate de sprijin destinate Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova.

 

Tag-uri Nume: