Publicat: 29 Noiembrie, 2018 - 08:44

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut miercuri, 28 noiembrie 2018, o întrevedere cu secretarul general pentru Afaceri Europene din cadrul guvernului francez, Sandrine Gaudin.

Cei doi oficiali au avut un schimb substanţial de opinii asupra temelor curente aflate pe agenda europeană, în perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, la 1 ianuarie 2019. Printre subiectele abordate s-au numărat: viitorul Europei, Brexit, negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, migraţia, securitatea internă, piaţa internă, Uniunea Economică şi Monetară, precum şi aspecte legate de agenda externă a UE.

Discuţiile au pus în evidenţă similitudinea poziţiilor României şi Franţei asupra unor priorităţi actuale ale agendei UE, în mod deosebit asupra necesităţii menţinerii unui rol semnificativ al Politicii Agricole Comune în cadrul viitorului buget multianual al Uniunii. A fost subliniată şi importanţa atingerii unui acord cu privire la viitorul Cadru Financiar cel târziu în toamna anului 2019.

Ministrul delegat pentru afaceri europene a trecut în revistă priorităţile şi direcţiile principale ale programului viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul UE, cu accent pe obiectivul politic transversal de asigurare a coeziunii economice, sociale şi teritoriale la nivel european.

Totodată, a reafirmat angajamentul ferm al României de a asigura un mandat de succes, în strânsă colaborare cu statele membre şi instituţiile europene, şi de a promova o agendă a UE axată pe priorităţi consensuale, care să producă rezultate concrete şi să contribuie la întărirea încrederii cetăţenilor în proiectul european.

În acest sens, ministrul delegat George Ciamba a subliniat că pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE va fi organizat Summit-ului informal de la Sibiu, la 9 mai 2019, care va reprezenta un moment important în dezbaterea privind priorităţile strategice ale Uniunii Europene în următorii ani.

De asemenea, demnitarul român a exprimat apreciere pentru dialogul şi cooperarea cu partenerii francezi, cu precădere în contextul pregătirilor pentru exercitarea, pentru prima dată, de către România a Preşedinţiei Consiliului UE. A adresat mulţumiri părţii franceze pentru sprijinul acordat în cadrul programelor de formare a funcţionarilor publici în domeniul afacerilor europene.
 

Tag-uri Nume: