Publicat: 7 Decembrie, 2017 - 21:09

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut o întrevedere cu Secretarul General al Serviciului European pentru Acțiune Externă/SEAE, Helga Schmid, în marja Consiliului Ministerial al OSCE.

În cadrul discuțiilor, secretarul de stat George Ciamba a prezentat prioritățile ce vor fi promovate de România în domeniul relațiilor externe, pe durata exercitării Președinției Consiliului UE, cu accent pe Balcanii de Vest și vecinătatea estică.

În acest context, secretarul de stat a evidențiat importanța politicii de extindere a UE atât în dezbaterea actuală privind viitorul Europei, cât și pentru dezvoltarea parcursului european al statelor din regiunea Balcanilor de Vest, precum și al celor din vecinătatea estică. Astfel, George Ciamba a salutat inițiativa Comisiei Europene de a prezenta, în februarie 2018, o strategie privind Balcanii de Vest, reafirmând interesul României pentru valorificarea oportunităților pe care acest document le va aduce regiunii și pentru încurajarea, în același timp, a statelor din regiune angajate sau aspirante la aderarea la Uniunea Europeană. Referitor la vecinătatea estică, demnitarul român a reiterat necesitatea sprijinirii și încurajării aspirațiilor europene ale statelor din cadrul Parteneriatului Estic (PaE). A susținut orientarea inițiativelor și proiectelor PaE către rezultate ambițioase și vizibile, în beneficiul statelor implicate și al promovării valorilor europene în această regiune.

Oficialul român a pledat pentru continuarea sprijinului european acordat Republicii Moldova și eforturilor guvernului de la Chișinău în procesul de reformă și de implementare a Acordului de Asociere și a Acordului Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb/DCFTA. A menționat totodată asistența acordată Republicii Moldova de către România, în plan bilateral.

Cei doi oficiali au subliniat importanța creșterii rezilienței statelor partenere din vecinătatea estică și a statelor candidate și potențial candidate din Balcanii de Vest, în vederea gestionării eficiente a amenințărilor hibride.

Tag-uri Nume: