7 decembrie 2021

George Coşbuc, omagiat la 155 de ani de la naştere

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba vor sărbători, luni 20 septembrie 2020, 155 de ani de la naşterea marelui poet transilvănean George Coşbuc.

Cele două instituţii vor marca evenimentul on-line, pe toată durata zilei, cu excepţia evenimentului solemn de depuneri de jerbe şi coroane de flori, eveniment ce va avea loc pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central „Mihai Eminescu”, începând cu ora 12:00.

Momentul solemn de la statuia poetului George Coşbuc se va desfăşura cu respectarea tuturor măsurilor legale şi a recomandărilor făcute de autorităţi, pentru prevenirea şi reducerea impactului pandemiei COVID-19.

Activităţile menite să aducă în atenţia publică viaţa şi opera marelui poet se vor desfăşura după următorul program:

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba – Facebook
Ora: 8:00-19:00

– Aniversaţii zilei.

-Medalion literar: George Coşbuc

– Recomandare de carte pentru adulţi: George Coşbuc, Opere, Bucureşti, Editura Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, 2007.

– Recomandare de carte pentru copii: George Coşbuc, A venit un lup din crâng, Cluj-Napoca, Cartimpex, 1998.

– Citatul zilei

– Ştiaţi că?

– Expoziţie de carte_ George Coşbuc în colecţiile bibliotecii.

– Poezia Zilei: Numai una! De George Coşbuc.

– Memoria locului: George Coşbuc în amintirile Albei

– Bibliovaliza.

* Aleea Scriitorilor
Ora 12:00

– Moment solemn la bustul scriitorului George Coşbuc.

George Coşbuc s-a născut la 20 septembrie 1866 în satul Hordou din judeţul Bistriţa-Năsăud (azi se numeşte Coşbuc în onoarea marelui poet). Tatăl său, preot greco-catolic, a studiat la şcolile Blajului transmiţându-i dragostea pentru învăţătură, în general şi pentru literatură, în mod special. După ce îşi definitivează studiile liceale se înscrie la Facultatea de Filosofie şi Litere din Cluj, fiind tot mai interest de folclor şi de trecutul istoric al poporului român. De-a lungul timpului va publica poezie, literature pentru copii, publicistică, critică şi va face traduceri. A tradus foarte mult din lirica străină şi a adaptat traducerile la sufletul şi mediul românesc autentic. Spre deosebire de mulţi dintre predecesorii săi, Coşbuc a scos în evidenţă partea solară, idilică, a sufletului ţăranului român, zugrăvindu-l în poezii de o frumuseţe şi un ritm deosebit de frumos. Pentru activitatea sa literară, în 1916, va fi ales membru al Academiei Române.

George Coşbuc a poposit la Alba Iulia în casa cu nr. 18 de pe actuala stradă George Coşbuc, unde în 1923, elevii de la Liceul „Mihai Viteazul” îi dezveleşte o placă cu următorul text: George Coşbuc (1866-1918). Poetul ţărănimii a stat în această casă două zile. Societatea de Lectură „G. Coşbuc” a elevilor de la Liceul „Mihai Viteazul”. Iunie 1923. În 2003 Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” dezveleşte o nouă placă memorială iar sculptorul Dumitru Paima l-a nemurit într-un bust de bronz amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.

Daniela Floroian, bibliotecar