Publicat: 17 Mai, 2016 - 15:46

Institutul Cultural Român de la Varșovia propune, pentru data de 17 mai a.c., o suită de evenimente de promovare a creației și personalității lui George Enescu, de asemenea a Concursului 'George Enescu', organizat în toamna acestui an, la București.

În colaborare cu Universitatea Națională de Muzică 'Fryderyk Chopin' de la Varșovia, Institutul va prezenta elemente puțin cunoscute publicului din capitala poloneză, legate de viața și opera muzicianului român. În data de 17 mai, Universitatea omagiază personalitatea compozitorului Stanislaw Wislocki, printr-o conferință, un concert și o expoziție de fotografie. Toate cele trei contexte vor cuprinde o componentă enesciană.

Stanislaw Wislocki, unul dintre importanții compozitori polonezi, mulți ani rector al Universității Naționale de Muzică 'Fryderyk Chopin' de la Varșovia, a fost elev al lui George Enescu, petrecându-și o bună bucată de vreme la București, sub îndrumarea maestrului. Wislocki și-a început cariera în România, ca pianist și dirijor. Întors la Varșovia, în 1945, a înființat și dirijat mari orchestre, printre care cea a Filarmonicii din Poznan. A fost ani îndelungați dirijorul Filarmonicii varșoviene și a prestigioasei orchestre NOSPR din Katowice.

Prin evenimentele plănuite la Varșovia, dorim să readucem în conștiința publicului polonez atât personalitatea celor doi muzicieni, cât și o filă mai puțin cunoscută din istoria relațiilor româno-polone, în acest caz în dimensiunea ei muzicală. Totodată, urmărim promovarea Concursului Internațional 'George Enescu' din 2016, dar și a ediției Festivalului din 2017.

Invitatul ICR Varșovia la manifestările amintite va fi violonista poloneză Michalina Radzinska, absolventă a Universității de Muzică din Bydgoszcz, muzician preocupat de creația lui George Enescu, despre care în prezent își scrie teza de doctorat. D-na Radzinska interpretează frecvent lucrări enesciene, promovând constant muzica marelui compozitor român în Polonia.

În cadrul conferinței din 17 mai, d-na Radzinska va susține prelegerea cu titlul George Enescu și personalitatea sa artistică, menită să lărgească aria de cunoaștere a vieții și operei lui Enescu în Polonia, înrâurirea și aportul avute asupra formării lui Wislocki, de asemenea să pună în discuție contribuția celor doi muzicieni, român și polonez, la istoria universală a muzicii. În concertul care va închide suita de evenimente, d-na Radzinska va interpreta, alături de pianista Viola Lukaszewska, trei lucrări enesciene: Aria (1909), Baladă (1895), Andantino malinconico (1951).

Pe parcursul evenimentului vor fi distribuite materiale de promovare a Concursului Internațional 'George Enescu' 2016, precum și o broșură de prezentare a vieții și operei lui George Enescu, în limba polonă.