Publicat: 30 Octombrie, 2016 - 12:12

Duminică, 30 octombrie, pe scena sălii de concerte Henry le Bouf de la BOZAR, Institutul cultural român Bruxelles organizează un concert omagial George Enescu, în interpretarea pianistei Ralucăi Știrbăț.

Muziciană desăvârșită, o revelație a lumii și criticii muzicale de specialitate, pianista RALUCA ȘTIRBĂȚ a lansat, în octombrie 2015, albumul 'George Enescu — Integrala creației pentru pian solo', premieră discografică a casei de discuri germană Hänssler Classic care cuprinde toate lucrările pentru pian finalizate de compozitorul George Enescu. Albumul 'George Enescu — Integrala creației pentru pian solo' a fost primit cu entuziasm de critica internațională de specialitate și a fost desemnat discul anului 2015 de postul Radio România Muzical.

'Pentru un muzician, nu există mulțumire sufletească — dublată de satisfacție profesională — mai mare decât aceea de a prezenta pe meleaguri străine creațiile compozitorilor conaționali. Bucuria, dar și responsabilitatea, sunt cu atât mai mari atunci când vorbim de operele lui Enescu și de o scenă cu tradiția și importanța sălii Bozar din Bruxelles. Sper să reușesc să entuziasmez publicul belgian, ajutându-l să-l descopere (sau redescopere) pe George Enescu în toată complexitatea și strălucirea sa (mult peste cea a Rapsodiilor române — bijuterii geniale de tinerețe, de altfel). Alăturarea și încadrarea sa în programul acestui recital nu sunt nici ele întâmplătoare (lângă doi coloși ai epocii romantice — César Franck și Franz Liszt), evidențiind rădăcinile profunde, puternic ancorate în tradiția pianistică a Romantismului, pe de o parte (în Preludiul și Scherzo-ul în fa diez minor), precum și rolul de vizionar al compozitorului român în vârtejul turbulentului sec. XX (în bulversanta Sonată în Re major, op. 24 nr. 3)', declară Raluca Știrbăț pentru ICR Bruxelles.

Cunoscutul muzicolog, scriitor si critic francez Jean-Charles Hoffele, spunea despre Raluca Știrbăț, în decembrie 2015, în Artamag:

'Raluca Știrbăț este o revelație: prodigioasă, cu degete virtuoase într-un joc pianistic orchestral, dar mai ales prin înțelegerea profundă, intimă a acestor texte muzicale cu o sintaxă atât de complexă; sentimentul este că ea se simte absolut acasă într-un univers sonor atât de aparte. Ascultați Carillon nocturne... (...) Această integrală este cu atât mai elocventă cu cât ea repune opera pentru pian enesciană în centrul marii literaturi scrise pentru acest instrument între cele două războaie, la echidistanță între concert francais și noile perspective dezvăluite de Bela Bartok'.

Raluca Știrbăț este laureată a numeroase concursuri și festivaluri naționale și internaționale: Sanremo Classico și Stefano Marizza — Trieste (Italia), Virtuosi per musica di pianoforte — Cehia, marele trofeu Lira de aur al concursului Ciprian Porumbescu ș.a.

În 2011, la 130 de ani de la nașterea lui George Enescu, Raluca Știrbăț a înființat la Viena Societatea Internațională George Enescu. Pasionată de cercetarea muzicologică, Raluca știrbăț a obținut în 2014 titlul de doctor cu teza Creația pentru pian a lui George Enescu, apreciată de personalități marcante ale vieții muzicale românești drept 'o reușită majoră și de referință pentru muzicologia românească'.

Programul recitalului din 30 octombrie, de la BOZAR, cuprinde lucrări pianistice de referință, Sonata op 24 nr. 3 în Re major, compusă de Enescu în perioadă finalizarii capoderei lirice Odipe, dar și opere de César Franck și Franz Liszt, compozitori marcanți ai romantismului.

Acces: bilete 13 euro (-26 ani: 11,20 euro) accesibile on line Aici sau la bileteria BOZAR + 32 2 507 82 00

Dată: 30 octombrie 2016, 11h00

Loc: sala Henry le Bouef, BOZAR Rue Ravenstein 23,1000 Bruxelles.