15 august 2022

George Lazăr, PNL Neamţ: „Toate propunerile la legile educaţiei sunt binevenite”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Până pe data de 24 august, proiectele legilor învăţământului preuniversitar şi ale învăţământului superior se află în consultare publică. Este încă o dovadă a transparenţei Guvernului României, care rezidă din dorinţa de a reforma profund sistemul de educaţie. În toată această perioadă, toate propunerile venite din partea celor interesaţi sunt binevenite, aşteptate.

Îi asigur pe nemţeni că atât eu cât şi colegii mei parlamentari vom utiliza toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie, iar propunerile la legile educaţiei vor ajunge pe masa ministrului Educaţiei şi Cercetării, Sorin Cîmpeanu, şi în Parlamentul României.

În perioada imediat următoare, prin informare publică, PNL Neamţ va aduce la cunoştinţa celor interesaţi principalele modificări care stau la baza reformei sistemului, pentru că adoptarea celor două acte normative va avea un impact semnificativ în vieţile a milioane de oameni: elevi, părinţi, cadre didactice.

De la publicarea celor două proiecte au început să apară şi primele opinii, în marea lor majoritate în favoarea actelor normative. Fireşte, există şi opinii situate la polul opus, dar aceasta este esenţa unei dezbateri.

Voi expune aici un aspect al proiectului Legii învăţământului preuniversitar, elaborat de Ministerul Educaţiei. Este vorba despre atingerea de către fiecare copil a potenţialului maxim de dezvoltare.

Astfel, textul prevede că portofoliul personal educaţional, pe care îl va avea fiecare elev începând cu grupa mijlocie, va fi elementul central al evaluării învăţării.

Şcoala va modela elevul conform vârstei, prin observarea dezvoltării acestuia şi potrivit nivelului de învăţământ.

Progresul şcolar va fi urmărit prin forme de evaluare continuă, care monitorizează atingerea obiectivelor învăţării, iar părinţii vor fi sprijiniţi să aleagă cele mai bune trasee pentru copiii lor prin orientarea şcolară. La finalizarea clasei a VIII-a, consilierul şcolar şi dirigintele au obligaţia să emită o recomandare de încadrare în educaţia secundară superioară, având caracter de orientare şcolară pentru fiecare elev în parte. Recomandarea este emisă în baza unei evaluări specifice, care se comunică elevului şi părinţilor / reprezentantului legal. La elaborarea recomandării sunt consultate şi cadrele didactice de la clasă. Recomandarea are un caracter orientativ în stabilirea opţiunilor celor mai potrivite profilului fiecărui elev şi se include în portofoliul personal educaţional.

Evaluările vor avea scopul de a integra, de a evalua, orienta, încuraja şi optimiza învăţarea, precum şi de a dezvolta capacitatea de autoevaluare a elevului. Evaluarea se centrează pe competenţe, oferă feed-back real elevilor şi stă la baza planurilor individuale de învăţare.

Proiectele pot fi consultate pe site-ul Ministerului Educaţiei, la adresa https://www.edu.ro/proiecte_legi_educatie_2022_consultare_publica.

Aşteptăm propunerile nemţenilor şi la adresa de e-mail pnl.neamt@pnl.ro sau la sediul PNL Neamţ, din Piatra Neamţ, Piaţa Mihail Kogălniceanu, bl. H4, parter.

George Lazăr
Preşedinte PNL Neamţ

Sursa foto Linkedin George Lazăr