Publicat: 21 Noiembrie, 2020 - 10:53
Share

UE nu își poate permite să facă compromisuri cu privire la noile dispoziții de stat de drept pe care le va aplica fondurilor pe care le alocă statelor membre, potrivit George Soros. Consiliul European va trebui să decidă în curând să asigure finanțarea pentru următoarea perioadă bugetară.

Finanțatorul și filantropul maghiar-american George Soros, în vârstă de 90 de ani, este un supraviețuitor al Holocaustului care și-a donat o mare parte din averea sa pentru diferite cauze filantropice și pentru susținerea societății civile și a educației din țările post-sovietice prin Fundațiile sale deschise. Guvernul maghiar îl denunță ca un dușman, dar Soros nu îi datorează un răspuns.

 

Într-un articol de ieri, el scrie că „Cum răspunde UE la provocarea acelor dispoziții prezentate acum de Ungaria și Polonia va stabili dacă supraviețuiește ca o societate deschisă, fidelă valorilor pe care a fost fondată”.

Cele două țări au amenințat că vor veta aprobarea bugetului UE pentru 2021 - 2027 din cauza condiționalității statului de drept care permite pentru prima dată suspendarea sau reducerea plăților dacă principiile statului de drept nu sunt respectate de către state membre.

În articolul său, Soros susține că, dacă nu există un acord cu privire la un nou buget al UE, vechiul buget care expiră la sfârșitul anului 2020 ar putea fi prelungit anual. În acest scenariu, Polonia și Ungaria ar risca să nu primească plăți în condițiile noii reguli de drept.

El susține, de asemenea, o propunere conform căreia fondul de recuperare de 750 miliarde EUR ar putea fi implementat prin utilizarea unei „proceduri de cooperare consolidată”.

 

El menționează amenințarea de a veta bugetul drept „un pariu disperat de doi infractori în serie” - o încercare a lui Viktor Orbán și „într-o măsură mai mică” Jaroslaw Kaczyński de a se opune încercărilor UE de a pune „o limită practică a corupției personale și politice”.

Soros susține că premierul ungar „a construit un sistem cleptocratic elaborat pentru a jefui țara orb”. Aceasta include transferul „unor sume imense de bani publici către fundații private pe care le controlează indirect”.

Mai mult, au existat „tranzacții frauduloase” în timpul crizei coronavirusului, în care companiile apropiate prim-ministrului au cumpărat mii de ventilatoare în numele Ungariei pentru sume excesive, „depășind cu mult numărul paturilor de terapie intensivă și personalului medical care ar putea acționați ventilatoarele ”.

O conferință video cu liderii Consiliului European va avea loc astăzi (19 noiembrie). Conferința se va concentra asupra răspunsului UE la pandemia COVID-19, dar se așteaptă să se ocupe și de găsirea unei soluții la condiționalitatea statului de drept.

M.Apelblat
The Brussels Times

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: