25 iunie 2022

Georgeta-Carmen Holban: Economia românească trebuie să fie sprijinită pentru a supravieţui efectelor majore ale războiului din Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

România este obligată să îşi reconfigureze strategia economică, pentru a gestiona judicios efectele războiului din Ucraina asupra unor sectoare primordiale ale industriei noastre. Este evident că conflictul din ţara vecină va avea efecte majore pentru noi, mai ales prin prisma sancţiunilor impuse Rusiei de instituţiile europene şi mondiale, dar şi a incapacităţii Ucrainei de a mai exporta şi a mai asigura fluxul de produse la trecerile de frontieră.

În mod clar, există anumite sectoare industriale cu un aport semnificativ la Produsul Intern Brut care sunt puternic afectate de invazia militară a Ucrainei. Pentru a contracara posibilele deficite de materii prime şi alte materiale indispensabile funcţionării economiei româneşti, Ministerul Economiei a iniţiat o analiză a impactului conflictului Rusia-Ucraina asupra ramurilor industriale. S-au luat în considerare relaţiile comerciale existente în prezent, mai precis contractele de furnizare şi prestări de servicii pe care le avem cu parteneri din Ucraina şi din Federaţia Rusă.

Până acum, s-a stabilit că avem cel puţin trei sectoare industriale prioritare, respectiv industria auto, a mobilei şi cea metalurgică, care au anunţat probleme majore, cu impact serios asupra activităţii. În aceste condiţii, Guvernul s-a repliat de îndată şi a luat primele măsuri de combatere a impactului negativ asupra economiei, în general, şi a industriei, în special, astfel încât să avem soluţii constructive, viabile şi luate în timp util, pentru a contrabalansa iminentele pierderi de pe toate palierele.

Întreruperea fluxului de materii prime în ceea ce priveşte importul şi exportul, creează dificultăţi enorme în lanţurile de aprovizionare, fapt ce declanşează un impact major, multiplicat asupra unităţilor de producţie din România. Tranzitul de materii prime şi produse (import/export) pentru/dinspre Federaţia Rusă, fie aerian, terestru sau naval, este acum grav perturbat, atât din perspectiva sancţiunilor impuse, cât şi a riscului existent în zonele de conflict.

Sunt încrezătoare că Guvernul, prin Ministerul Economiei condus de PSD, va veni cu cele mai bune măsuri de sprijin a tuturor segmentelor economiei naţionale, care au în acest moment de suferit de pe urma războiului din Ucraina.

Deputat PSD Dâmboviţa,
GEORGETA-CARMEN HOLBAN
Declaraţie de presă – deputat PSD Georgeta-Carmen Holban