29 septembrie 2022

Georgeta-Carmen HOLBAN: Femeile din mediul rural suferă în mod disproporţionat de sărăcie şi se confruntă cu forme multiple de discriminare, violenţă şi nesiguranţă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Femeile parlamentar trebuie să aibă ca obiectiv crearea condiţiilor propice privind accesul pe piaţa forţei de muncă a româncelor din mediul rural

Ziua Internaţională a femeilor din mediul rural se celebrează la nivel mondial, la 15 octombrie, pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate au un rol principal în producerea hranei.

Prima Zi internaţională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008 şi recunoaşte „rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural, inclusiv a femeilor indigene, în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale”.

Încă de la începutul marcării sale, acest eveniment a fost de recunoaştere şi susţinere a rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau deţin mici afaceri.

Consider apreciabil faptul că femeile din România contribuie în mod esenţial la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale.

Din cauza misiunii lor cheie privind producţia de alimente şi a siguranţei acesteia, s-a decis ca Ziua internaţională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua mondială a alimentaţiei.

Femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei de zi cu zi, alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale. În ţările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forţa de muncă din agricultură şi din producţia de prelucrare şi procesare a unei părţi considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară.

Cu toate acestea, femeile din mediul rural suferă în mod disproporţionat de sărăcie şi se confruntă cu forme multiple de discriminare, violenţă şi nesiguranţă.

Consider că Parlamentul României, îndeosebi femeile parlamentar, trebuie să aibă ca obiectiv crearea condiţiilor propice privind accesul pe piaţa forţei de muncă a femeilor din mediul rural, printr-un cadru legal care să le avantajeze: reduceri de taxe pentru firmele care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural şi care angajează femei din categorii defavorizate, prioritate la accesarea fondurilor europene pentru susţinerea tradiţiilor şi meşteşugurilor româneşti.

Deputat PSD Dâmboviţa,
Georgeta-Carmen HOLBAN