8 octombrie 2022

Georgeta-Carmen Holban: România, un exemplu de ospitalitate şi solidaritate pentru toată Europa

Distribuie pe rețelele tale sociale:

România a dat dovadă de solidaritate în ceea ce priveşte rezolvarea crizei refugiaţilor în urma războiului din estul Europei, demersurile noastre fiind apreciate atât de preşedintele Ucrainei, cât şi de conducerea instituţiilor europene.

Ajutorul necondiţionat oferit ţării vecine, pentru a depăşi problemele cauzate de războiul iniţiat de Federaţia Rusă, a fost fantastic, atât la nivel de stat, cât şi din punct de vedere uman.

În timp ce Guvernul a trimis ajutoare de strictă necesitate în valoare de trei milioane de euro Ucrainei, românii din toate colţurile ţării s-au mobilizat extraordinar, reuşind un adevărat pod al prieteniei şi solidarităţii. Refugiaţii ucrainieni au fost aşteptaţi la toate punctele vamale de intrare în România, cu hrană, transport şi cazare, fiind ocrotiţi şi trataţi în cele mai bune condiţii.

Ajutorul oferit de românii noştri, în buna şi frumoasa tradiţie a ospitalităţii, a fost cu adevărat impresionant, alinând astfel, atât cât s-a putut, durerea, suferinţa şi lacrimile celor ce au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele pentru a fugi din calea războiului nimicitor.

Cu siguranţă, drama prin care trec aceste familii scindate, cu femeile şi copiii ajungând în România, în timp ce soţii şi taţii lor au rămas scuturi vii în faţa tancurilor ruseşti, este inimaginabilă. De aceea, uriaşul val de solidaritate umană oferit de români este absolut remarcabil, iar faptul că fiecare a oferit cât şi-a permis este un gest de mare omenie şi nobleţe sufletească.

La nivel instituţional, România va găzdui un centru pentru gestionarea sprijinului internaţional, care va fi susţinut financiar de către Uniunea Europeană, astfel încât colectarea şi transportul ajutoarelor către Ucraina să fie o operaţiune rapidă şi de succes.

De altfel, solidaritatea românească, la toate nivelurile, a fost remarcată de toată lumea, inclusiv de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă zilele trecute la Bucureşti. „Sunteţi un exemplu extraordinar de solidaritate şi o inspiraţie pentru toţi”, a afirmat înaltul oficial european.

În concluzie, România poate să facă faţă tuturor provocărilor de securitate şi umanitare existente în prezent pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina şi sunt încrezătoare că ne vom achita cu brio şi de misiunile viitoare cu care ne vom confrunta până la finalul invaziei din est.

Deputat PSD Dâmboviţa,
GEORGETA-CARMEN HOLBAN
Declaraţie de presă – deputat PSD Georgeta-Carmen Holban