25 septembrie 2022

Gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni din România, subiect principal al vizitei ambasadorului Andrei Muraru în statul Utah

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni din România, subiect principal al vizitei ambasadorului Andrei Muraru în statul Utah. Întâlniri cu conducerea statului şi liderul Bisericii Mormone

Sprijinirea refugiaţilor din Ucraina în România şi ajutorul acordat autorităţilor române au reprezentat subiectele principale ale întâlnirilor pe care ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, le-a avut în timpul vizitei desfăşurate în statul Utah, în perioada 15-17 martie 2022.

Ambasadorul Andrei Muraru a avut o serie de întâlniri cu oficiali ai statului Utah, precum viceguvernatorul Deidre Henderson; preşedintele Senatului Utah, Stuart Adams, membri ai conducerii celor două camere ale forului legislativ din Utah (senatorii Jacob Anderegg şi Curt Bramble împreună cu Timothy Hawkes, Robert Spendlove şi Jordan Teuscher, membri ai Camerei Reprezentanţilor Utah); procurorul general al statului, Sean D. Reyes; primarul oraşului Salt Lake City, Erin Mendenhall; preşedintele Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă (cunoscută în trecut ca Biserica Mormonă), Russell M. Nelson; conducerea companiei doTERRA; reprezentanţi ai World Trade Center Utah şi lideri ai mediului de afaceri şi ai mediului academic din statul Utah. De asemenea, a vizitat şi Centrul Umanitar, precum şi Centrul de acordare de asistenţă materială persoanelor nevoiaşe (Welfare Square) ale Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă. Un alt punct al vizitei l-a reprezentat întâlnirea cu conducerea Huntsman Cancer Institute, precum şi vizitarea complexului de spitale şi clinici al University of Utah, din care acesta face parte. Tot în cadrul University of Utah, ambasadorul Andrei Muraru s-a întâlnit cu conducerile Lassonde Entrepreneur Institute şi David Eccles School of Business.

În cadrul întâlnirilor, tema principală abordată a fost reprezentată de posibilităţile de acordare de ajutor cetăţenilor ucraineni refugiaţi în România din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. Au fost analizate modalităţi de coordonare în ceea ce priveşte gestionarea donaţiilor acordate în sprijinul celor care au nevoie de ajutor, precum şi posibilitatea de a oferi expertiza locală în gestionarea crizei umanitare.

Ambasadorul Andrei Muraru a subliniat faptul că România a făcut şi face eforturi concrete în gestionarea fluxului masiv de refugiaţi din Ucraina, căutând inclusiv soluţii de asistenţă financiară şi tehnică. Ambasadorul român a arătat faptul că, de la începutul invaziei, în România au intrat peste 440.000 de refugiaţi din Ucraina, o parte dintre aceştia rămânând încă pe teritoriul ţării noastre, majoritatea fiind mame însoţite de copii.

De asemenea, Andrei Muraru a menţionat mobilizarea exemplară a societăţii civile şi a cetăţenilor români în primirea şi îngrijirea persoanelor care caută refugiu, România arătând solidaritate şi empatie faţă de vecinii lor din Ucraina.

În cadrul vizitei, pe lângă întâlnirile cu oficiali de rang înalt ai statului Utah şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, ambasadorul Andrei Muraru a avut discuţii şi cu comunitatea de români. Cu această ocazie, ambasadorul român a prezentat priorităţile mandatului său, punând accent pe cel mai important obiectiv: accederea României în Programul Visa Waiver. Ambasadorul Muraru a subliniat faptul că, în reuşita acestui obiectiv, sprijinul comunităţilor de români din Statele Unite este foarte important.

Ambasadorul Muraru a fost însoţit, pe parcursul vizitei, de consulul onorific al României la Salt Lake City , Utah, Mircea Divricean.

Informaţii suplimentare

Vizita ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, în statul Utah, face parte din turneul „50 States, One Community”, pe care acesta l-a început în comunităţile româneşti din SUA. Andrei Muraru şi-a propus să viziteze cât mai multe comunităţi de români din SUA, considerând că este important să le cunoască specificul, dorinţele şi necesităţile, precum şi să exploreze oportunităţile de cooperare, investiţii şi schimburi culturale la nivel statal.

Până în prezent, ambasadorul Muraru a vizitat o serie de comunităţi de români din statele Ohio, Illinois, New Jersey, Arizona, Texas şi Utah. Vizitele ambasadorului român cuprind atât întâlniri cu comunităţile româneşti cât şi întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel cu autorităţile statelor vizitate, precum şi cu conduceri ale companiilor interesate să investească în România.
Statul Utah are o economie diversificată, acoperind domenii precum turismul, mineritul, agricultura, producţia, tehnologia informaţiei, finanţele şi producţia de petrol, fiind unul dintre statele americane cele mai dinamice din punct de vedere economic. Industriile majore din Utah includ: exploatarea cărbunelui, creşterea vitelor şi producţia de sare.

Utah este statul american cu cea mai mare rată de creştere a populaţiei în ultimul deceniu, având şi cea mai tânără populaţie comparativ cu restul statelor americane. După invazia Ucrainei de către Rusia, conducerea statului Utah, alături de fundaţii şi companii importante, au demarat o strângere de fonduri în sprijinul refugiaţilor din Ucraina, fonduri care vor fi distribuite inclusiv în România, prin intermediul unor asociaţii neguvernamentale. De asemenea, foarte mulţi locuitori ai statului Utah şi-au exprimat intenţia să meargă voluntari în România pentru a ajuta, susţin autorităţile statului.

Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă din statul Utah are peste 17 milioane de adepţi în toată lumea, iar sediul central se află în Salt Lake City. O misiune importantă a acesteia o reprezintă ajutarea persoanelor nevoiaşe sau aflate în suferinţă, indiferent de naţionalitate sau religie, misiune de care se ocupă un întreg departament fondat special.

Galerie foto: https://washington.mae.ro/node/2327

Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Comunicat de presă – Ambasada României în Statele Unite ale Americii