20 ianuarie 2022

Gheorghe FALCĂ: Piaţa energiei, transportul pe căile ferate şi redresarea de pe piaţa muncii, priorităţile de la început de an

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Europarlamentarul Gheorghe FALCĂ (PNL/PPE) şi-a început activitatea din acest an în Parlamentul European fiind activ în mai multe grupuri de lucru extrem de importante, dar şi fiind numit raportor din partea Grupului PPE pentru Mecanismul de redresare şi rezilienţă în comisia pentru muncă.

„În primul rând am avut două grupuri de lucru pe programul FIT FOR 55 – Clusterul pe energie, fiind raportor din partea Grupului PPE pentru revizuirea Directivei privind taxarea energiei în cadrul comisiei pentru industrie, cercetare şi energie. Această directivă are potenţialul să motiveze industriile mari consumatoare de energie să-şi transfere achiziţiile de energie către producătorii verzi, determinând să fie dezvoltate noi centrale eoliene şi solare, inclusiv în noi teritorii geografice. Aş sublinia că cel mai mare impact ar putea fi în domeniul offshore, un sector încă de exploatat la nivel naţional.

De asemenea, vor fi stimulate investiţiile în eficienţa energetică, precum şi finanţarea producţiei descentralizate de energie electrică. Aş mai aminti că de încurajează desfăşurarea hidrogenului din surse regenerabile, care are un potenţial semnificativ în România, având în vedere potenţialul ridicat de energie regenerabilă, precum şi cererea industrială de hidrogen”, a punctat Gheorghe FALCĂ.

În ceea ce priveşte domeniul transporturilor am avut o întâlnire cu reprezentanţii Comunităţii Companiilor Europene de Căi Ferate şi de Infrastructură (CER), europarlamentarul FALCĂ a transmis: „Am discutat despre contribuţia sectorului feroviar european ambiţiile Uniunii privind pachetul FIT FOR 55. Am discutat despre sugestii concrete de politică care recunosc rolul feroviar ca mod de transport cel mai eficient din punct de vedere energetic şi soluţia existentă care reconciliază creşterea economică şi crearea de locuri de muncă cu necesitatea decarbonizării efective a transportului prin transferul modal în Europa”.

Nu în cele din urmă, Gheorghe FALCĂ a fost desemnat raportor din partea Grupului PPE pentru întocmirea Raportului de implementare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă la nivel european în cadrul comisiei pentru muncă, în care se va axa pe politicile sociale.