19 august 2022

Gheorghe FALCĂ: „Preşedinţia Franţei este decisivă pentru viitorul Europei”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În plenul Parlamentului European, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a prezentat priorităţile şi programul oficial, dat fiind faptul că Franţa deţine pentru următoarea perioadă Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Redresarea, forţa şi sentimentul de apartenenţă. Acestea sunt cele trei obiective pe care Franţa le-a prezentat pentru mandatul de la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Emmanuel Macron a fost prezent astăzi în Parlamentul European şi a subliniat că Franţa va iniţia lucrările trioului de preşedinţii compus din Franţa, Cehia şi Suedia.

Trebuie spus că ultima preşedinţie franceză, în 2008, a fost caracterizată de criza financiară mondială, şi se preconizează că viitoarea preşedinţie franceză va fi dominată de actuala pandemie de COVID-19, de costul crizei energetice şi de consecinţele Brexitului.

Este foarte probabil ca preşedinţia franceză să dea un impuls special încheierii Conferinţei privind viitorul Europei, care ar trebui să aibă loc în mai 2022. Planul este ca trioul de preşedinţi să valorifice rezultatele diferitelor activităţi şi recomandările cetăţenilor, să prezinte modul în care acestea definesc viitorul Uniunii şi să înceapă procesul de punere în aplicare. Uniunea Europeană trebuie să fie pentru toţi cetăţenii acestui continent”, a transmis europarlamentarul Gheorghe FALCĂ.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul a punctat şi obiectivele din punct de vedere legislativ ale Franţei. „În următoarele luni, Consiliul UE se va concentra asupra unor aspecte-cheie, cum ar fi reglementarea sectorului şi platformelor digitale, clima, redresarea economică şi suveranitatea europeană, reforma fiscală globală şi ambiţia socială. Se va acorda o atenţie deosebită acţiunilor concrete de combatere a schimbărilor climatice, în conformitate cu propunerile prezentate în Pachetul ‘Pregătiţi pentru 55’ – FIT FOR 55, al Comisiei Europene, lansat la jumătatea lunii iulie 2021.

La nivel internaţional, preşedinţia franceză şi-a exprimat dorinţa de a reconstrui o relaţie de cooperare cu continentul African. Un summit UE-Uniunea Africană va avea loc în februarie 2022, iar lucrările vor reînnoi relaţiile cu Africa”, a subliniat FALCĂ.