Publicat: 19 Decembrie, 2018 - 06:01
Share
36 de angajați ai RNP Romsilva au fost, în acest an, victime ale hoților de lemne

„Numărul agresiunilor asupra personalului silvic care asigură paza pădurilor de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este unul ridicat în continuare, de la începutul anului curent, 36 de pădurari din cadrul Romsilva fiind victimele unor agresiuni produse de persoane suspecte de tăieri ilegale și furt de lemne”- a declarat într-o recentă conferință de presă directorul general al RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu..

Dintre aceștia, 19 au necesitat îngrijiri medicale, iar autoturismele a cinci pădurari au fost avariate în cursul agresiunilor. În acest an s-a înregistrat și o tentativă de furt a armanentului din dotarea personalului silvic.

S-au înregistrat, de asemenea, și agresiuni în afara fondului forestier, grupări infracționale specializate în tăieri și sustrageri ilegale de lemn, agresând cu premeditare personalul silvic care păzește pădurile, astfel de cazuri grave întregistrându-se în județele Caraș – Severin, Suceava și Vaslui.

„Înmulțirea agresiunilor asupra personalului silvic din ultimii ani are loc pe fondul sporirii controalelor care au dus la diminuarea tăierilor ilegale în pădurile de stat, precum și preluării în pază a unor păduri ale persoanelor fizice care nu aveau asigurate serviciile silvice” - a mai precizat directorul general.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a preluat în pază, conform Codului Silvic, 74.555 de hectare de pădure care nu aveau contracte de servicii silvice cu niciun ocol silvic, 23.463 de hectare prin încheierea de contracte de prestări silvice și 51.092 de hectare în baza actelor de constatare. În plus, Romsilva asigură servicii silvice pentru 37.518 hectare aflate în litigiu, pentru care s-a suspendat serviciul public cu specific silvic.

În ultimii zece ani, peste 600 de angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au fost victime ale agresiunilor.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului din care 78,6% sunt certificate la standarde internaționale și 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: