25 iunie 2022

Gheorghe Şimon: PNNR, esenţial pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură din România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

De la: Gheorghe Şimon, deputat PSD

„PNNR, esenţial pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură din România”

PSD elimină obstacolele pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură din România prin modificarea legislaţiei. Pentru a nu pierde finanţarea din PNRR pentru autostrăzi şi căi ferate, ministerul Transporturilor, condus de vicepremierul Sorin Grindeanu a elaborat un act normativ care acţionează asupra cauzelor care blocau investiţiile în infrastructură. Ordonanţa prevede termene mai scurte la licitaţii, rezilieri mai simple de contracte şi adoptarea modelului polonez privind achiziţiile publice.

„Se elimină astfel ofertele nejustificat de mici, întârzierile nefundamentate în evaluarea ofertelor, şantajul unor antreprenori şi toate blocajele care apăreau în faza de implementare a proiectelor. PNRR este esenţial pentu realizarea marilor proiecte de infrastructură din România”, a subliniat Gheorghe Şimon, deputat PSD de Maramureş.

Principalele modificări legislative vizează reducerea termenelor pentru eliberarea aprobărilor şi a avizelor de către autorităţile locale, actualizarea costurilor care acoperă creşterea preţurilor la materiale şi energie sau interdicţia de a participa la licitaţii pentru constructorii incorecţi.

„Aprobările şi avizele necesare pentru demararea lucrărilor vor fi eliberate între 7 şi maximul 15 zile. Dacă autoritatea centrală sau locală nu a eliberat actul în această perioadă, cererea se consideră a fi aprobată. În cazul rezilierii unui contract, lucrările vor putea fi continuate cu antreprenorul clasat pe locul 2, fără a mai fi organizată o nouă licitaţie.

În cazul în care o lucrare se întinde pe mai mult de 6 luni, vor putea fi făcute corecţii de preţ la energie şi materiale. În ceea ce priveşte constructorii incorecţi, aceştia nu vor mai putea să participe la licitaţii dacă nu vor prezenta certificate care să ateste că respectă graficele intermediare de execuţie stabilite la 90 de zile. În acest caz nu vorbim despre discriminare ci despre asumarea şi respectarea unor termene ferme”, a mai punctat Gheorghe Şimon, deputat PSD de Maramureş.
Comunicat de presă – Deputat PSD Gheorghe Şimon