Publicat: 13 Aprilie, 2020 - 11:35
Share

Ghiduri privind siguranţa alimentelor adresate operatorilor din domeniul alimentar, publicate de Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, în contextul evoluţiei COVID-19

În zilele de 7 şi 8 aprilie 2020 au fost publicate ghidul "Covid-19 şi siguranţa alimentelor: ghid pentru operatorii din industria alimentară" elaborat de Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) şi Ghidul Comisiei Europene privind "Covid-19 şi siguranţa alimentelor".

Ghidurile OMS/FAO şi ale Comisiei Europene sunt elaborate în colaborare autorităţile competente şi asociaţiile de profil şi au ca scop detalierea măsurilor suplimentare recomandate în contextul evoluţiei COVID-19 şi a bunelor practici de igienă aplicabile de către operatorii din domeniul alimentar, astfel încât să se asigure menţinerea funcţionării şi integrităţii lanţului alimentar cât şi a faptului că cetăţenii beneficiază de alimente sigure.

Recomandările cuprinse în ghiduri vizează minimizarea riscului transmiterii Covid-19, gestionarea situaţiilor în care s-a identificat o persoană infectată COVID-19 şi se adresează personalului din unităţile de producţie şi vânzare cu amănuntul şi a celor care realizează transportul şi livrarea alimentelor. De asemenea, sunt furnizate recomandări pentru consumatori în ceea ce priveşte prepararea şi consumul de alimente la domiciliu.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a publicat pe site-ul propriu aceste ghiduri
http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/COVID19-ghid_ind_aliment...
http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/Q_A_COVID-19-and-food-CE...
şi subliniază următoarele aspecte:
- până la această dată nu există evidenţe ca viruşii care cauzează îmbolnăviri respiratorii se transmit prin alimente sau alimente ambalate; coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente;
- regulile stricte de igienă ce sunt aplicabile deja operatorilor din domeniul alimentar au ca scop prevenirea contaminării alimentelor de orice fel de patogen, incluzând astfel şi prevenirea contaminării alimentelor de virusul responsabil pentru COVID-19;
- în contextul evoluţiei COVID -19, operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia măsuri de prevenire a răspândirii virusului, precum menţinerea distanţării fizice, limitarea contactelor externe la cele absolut necesare dar şi reguli suplimentare de igienă, acolo unde este cazul, în special când un angajat este depistat pozitiv la acest virus;
- în unităţile de vânzare cu amănuntul, o atenţie deosebită trebuie acordată măsurilor de igienizare sporite, în special în zonele în care se identifică puncte de atingere cu risc ridicat (cărucioare de cumpărături, mânerele uşilor, cântarul utilizat de către clienţi) şi în vitrinele cu alimente, deschise spre vânzare (salată, vitrinele cu produse proaspete şi produse de panificaţie); la dispoziţia consumatorilor trebuie puse produse pentru dezinfectarea a mâinilor, la intrarea şi ieşirea din spaţiile alimentare.