Publicat: 20 Noiembrie, 2017 - 11:10

La ora când scriu aceste rânduri, toată lumea este cu ochii pe monitoare, așteptând să vadă care va fi decizia pe care președintele Frank Walter Steinnmeier o va lua după întâlnirea cu Angela Merkel. De fapt, se așteptă răspunsul la dilema:un guvern minoritar, condus tot de Angela Merkel sau alegeri anticipate? Firește, pentru fiecare dintre cele două alternative există o sumedenie de argumente pro și contra. Fapt este , însă, că , pe de o parte, CDU a obținut la recentele alegeri 32,9%, practic cel mai slab scor din 1949 și până acum, iar, pe de altă parte, va fi foarte greu , mai ales pentru un guvern minoritar, să gestioneze ,,o agendă plină de contradicții, de întrebări fără răspuns și de conflicte personale’’(după cum atât de sugestiv s-a exprimat liderul liberal Christian Lindner). Agendă ale cărei dosare super-explozive sunt: migrația și energia. Asta ca să nu discutăm mai mult despre situația paradoxală care s-a creat, pentru că, dacă, așa după cum notează comentatori avizați, soluția unui guvern minoritar nu se regăsește în practica instituțională din Germania, tot la fel de adevărat este că președintele Steinmeier nu împărtășește nici soluția alegerilor anticipate.

 Iar dacă la aceste întrebări, adăugăm impactul sever pe care îl poate avea- și, cu siguranță, îl va avea!- criza post-electorală( sau pre-electorală) din Germania asupra situației din Uniunea Europeană și în ansamblu asupra relațiilor politice, diplomatice sau economice dintre statele Bătrânului Continent și nu numai acolo, atunci într-adevăr avem din ce în ce mai multe și foarte grave motive de îngrijorare.

 Fără doar și poate, impasul în care se află acum Angela Merkel îl pune pe gânduri și pe președintele Klaus Iohannis. Motive sunt, har Domnului, destule. Începând de la adevărul,,sângele apă nu se face’’, pe  care zicala noastră l-a pecetluit odată pentru totdeauna și până la susținerea de care domnia sa se bucură din partea doamnei de fier a Germaniei și a Uniunii Europene. Teamă îmi este, însă, că, oricât ar dori domnul președinte să pună umărul, nu prea are ce face…

 Eheiii, frați români, cu totul alta ar fi fost situația dacă toate acestea se petreceau cu  patru sau cinci ani în urmă! Pe vremea mandatelor prezidențiale ale lui Traian Băsescu, vreau să zic! Atunci existând și soluția unui mesaj categoric al Liderului Maxim de la Cotroceni cum că alegerile din Germania au fost fraudate și că, de fapt, soluția unui guvern minoritar nici nu există în Constituția acestui stat. Ceea ce. de fapt , reprezintă, mutatis-mutandis, scenariul cu care, în 2012, doamna Angela Merkel a pus umărul la aruncarea la coș a rezultatelor Referendumului național și l-a reinstalat pe post pe Amiralul Dezastrului Național. Că, după aceea, se va afla că la mijloc a fost o dezinformare crasă și o minciună de la obraz pe care Traian Băsescu i-a administrat-o doamnei cancelar, asta este,de-acum, altă veste-poveste! A rămas el, Traian Băsescu, pe post până la finele celui de-al doilea mandat prezidențial?A rămas! Mai poate, el, să îi întoarcă, acum, serviciul doamnei Angela Merkel?Nu mai poate! Și asta pentru că, din păcate, nu întotdeauna, istoria se repetă pas cu pas. Așa că,Traian Băsescu, ieșit fiind din circuitul marii politichii europene și internaționale, nici tertipul brevetat atunci când el s-a aflat la ananghie nu mai poate fi de folos,acum, Angelei Merkel, aceea care atât de mult l-a ajutat.

 Prin urmare: ,,Ghinion!’’, cum atât de sugestiv s-a exprimat președintele în exercițiu al României, Klaus Iohannis.

Topic: 

Format: