Publicat: 15 Septembrie, 2017 - 17:48

Mai mulţi elevi ai şcolii cu clasele I – VIII din satul Bobești – comuna Glina, județul Ilfov, au primit, vineri, ghiozdane cu rechizite din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Demersul voluntarilor, coordonaţi de către părintele Arhim. Ciprian Grădinaru, vizează diminuarea fenomenului de abandon școlar, unde, România ocupă locul trei, în Uniunea Europeană.

Pe toată durata acțiunii sociale de vineri, voluntarii au fost însoţiţi de preotul paroh Mihai Miron, de la Parohia Bobești – com. Glina.

 

"Astăzi, voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului au împărțit ghiozdane şi rechizite celor 34 de copii ce provin din medii sociale dificile, cu risc de abandon școlar ridicat. Nu este pentru prima dată când elevii din Bobești s-au bucurat de vizita și sprijinul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. În decursul acestui an, au mai fost împărțite cărți, alimente, dulciuri și jucării", a declarat Părintele Mihai Miron - preot la Parohia Bobești – comuna Glina, jud. Ilfov.

 

În acelaşi context, profesorul Tănase Mina a declarat: "Odată cu începerea anului școlar a început colaborarea școlii cu instituțiile locale, iar clasa I, la care eu predau, s-a bucurat de cadourile primite din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Vom continua permanent această colaborare, pentru ca elevii să înțeleagă de mici copii ce înseamnă credința în Dumnezeu și importanța tradițiilor religioase, toate acestea fiind benefice procesului instructiv – educativ al acestora".

 

România ocupă locul trei în UE la abandonul școlar, cu o cifră de 18,5%, în 2016, conform Eurostat. Motivaţia abandonului şcolar, potrivit cercetărilor statistice în domeniu, o reprezintă, cel mai frecvent, situaţia economică precară, mediul familial dezorganizat, exodul părinţilor în străinătate şi lipsa locurilor de muncă atractive pentru tineri.

 

Coordonatorul echipei de voluntari, Dănuţ Prună, a subliniat faptul că deși abandonul școlar a scăzut ușor în 2016, el rămâne o problemă de actualitate, în special în mediul rural. Luând în considerare acest aspect, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și-au intensificat acțiunile din cadrul campaniei de prevenire a abandonului școlar, punând accentul pe acele localități unde deja au fost desfășurate o serie de acțiuni ale campaniei "Sănătate pentru Sate". În aceste localități au fost constatate numeroase cazuri sociale.

 

"Această campanie nu ar fi fost posibilă fără îndrumarea, sprijinul și susținerea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, care – de altfel, este iniţiatorul şi coordonatorul tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale", a subliniat Danuţ Prună.
Sponsorul acţiunii caritabile deraluată vineri de către voluntari a fost Carrefour Romania.