29 mai 2022

GIGI CĂCIULEANU la „Reţeaua de idoli”: „Trăim într-o lume a clătinăturilor”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Invitatul Irinei Păcurariu în ediţia de luni, 1 noiembrie, de la ora 21:00 (în reluare vineri, 5 noiembrie, la ora 22:00), la TVR 2, este un nume apreciat şi respectat în lumea dansului.

Filmat în teatru, locul său favorit unde pune în scenă spectacole avangardiste, dansatorul, coregraful şi profesorul Gigi Căciuleanu a răspuns cu sufletul deschis întrebărilor legate de profesie, familie, prieteni şi colegii de scenă.

„Vom vedea una dintre cele mai personale mărturisiri ale celebrului coregraf şi dansator român şi sunt fericită că a ales Reţeaua de idoli pentru a face publice cele mai intime fotografii de familie care îi desenează destinul de moştenitor al unei bunici botezate de ultimul ţar al Rusiei. Gigi Căciuleanu, artistul generos şi flamboiant, a devenit, pentru o parte din discuţia noastră, băieţelui crescut de Bob, câinele lup care i-a fost cel mai bun prieten din copilărie, adică puţin vunerabil, uşor nostalgic, cu tandreţe pentru întâlnirile care l-au marcat şi, poate, cu detaşarea şi recunoştinţa unui om pe care viaţa l-a iubit din plin”, spune realizatoarea Irina Pacurariu.

La 74 de ani, după o carieră de aproape 60 de ani, în care a impresionat cu spectacolele sale, Gigi Căciuleanu a adunat amintiri dragi şi a fost distins cu numeroase premii, printre care medaliile Ordre des Arts et des Lettres (Franţa) – cu gradul Chevalier şi Steaua României (România) – cu gradul de Cavaler.

„Bunica mea, care a emigrat în Basarabia în anul 1900, deci a cunoscut Revoluţia Rusă deja în Basarabia, căsătorindu-se cu un moldovean, spunea: „Eu sunt româncă de două ori”. În primul rând pentru că a ajuns în Basarabia, iar după 1940 a fost primită în România. Bunica a plâns la plecarea Regelui Mihai, ani de zile şi, copil fiind, primul lucru care mi-a atras atenţia a fost o monedă cu chipul Regelui. Bunica plângea şi spunea: „Ţara asta se duce de râpă din momentul în care aplecat Regele”. Pentru mine era abstract, era un rege pe o monedă. Am rămas cu această idee. Nu ştiu dacă un Rege este o soluţie în România, nu ştiu dacă un ţar era cel mai bun lucru care putea să i se întâmple Rusiei, probabil că nu, dar nici Revoluţia n-a fost cel mai bun lucru. Probabil că trăim într-o lume a clătinăturilor. Se clatină podeaua sub noi şi este important să facem faţă, aşa cum marinarii fac faţă la furtuni şi la puntea care se clatină”, spune Gigi Căciuleanu la „Reţeaua de Idoli”, în ediţia de luni, 1 noiembrie de la ora 21:00.

În România, Gigi Căciuleanu a fost elevul lui Miriam Răducanu, apoi a studiat la Teatrul Balşoi din Moscova, după care s-a înscris în compania de dans Folkwang Ballet, condusă de Pina Bausch. Este membru fondator al Centrului Internaţional al Dansului de pe lângă Unesco, iar din 2001 a fost director artistic al Companiei Naţionale de Balet din Chile. În octombrie 2021 a avut loc la la Teatrul Naţional din Bucureşti premiera celui mai recent spectacol regizat şi coregrafiat de artist: „Kiiritza sau jocul de-a…”, pornind de la textul lui Vasile Alecsandri.

„Aţi fost de mic miop şi a trebuit să ascundeţi lucrul acesta E ca la militărie, dacă eşti miop nu poţi să faci balet.

Când aţi fost la Şcoala de balet de la Moscova purtaţi ochelari?

Purtam deja, dar acolo mi-au dat voie pentru că eram după prima şcoală de coregrafie. Şi am descoperit acolo băieţi care erau cu miopie avansată. Eu pot să mă descurc şi fără ochelari. Dar mi-am făcut o notă personală din asta. Îmi plac ochelarii mă îmbracă”, spune Gigiă Căciuleanu la „Reţeaua de idoli”.