27 mai 2022

Gong online pentru Ziua Mondială a Teatrului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 27 martie, de la ora 11:00, atelierul de creaţie „Kit-ul de citit poveşti” cu Diana Ribana, iar de la ora 18:00, spectacolul „Hermann visează” în regia Elizei Păuna. Ambele evenimente vor fi transmise gratuit online, pentru a marca Ziua Mondială a Teatrului.

Chiar dacă scaunele din sală nu vor fi ocupate, actorii vor juca în faţa publicului, prin intermediul ecranelor conectate la internet. „O tablă de şcoală unde lecţiile lasă loc altor lecţii, unde ideile se amestecă mereu cu alte idei… nimic nu se şterge, nimic nu e definitiv. Avem atâtea de învăţat.”, a declarat Dan Perjovschi amuzat de construcţia unui mini zid pentru acest spectacol de la Sibiu. Hermann este un băieţel ca oricare altul. Are numai 8 ani şi are toate grijile pe care le poate avea un copil la vârsta lui: şcoala e prea grea, timpul nu-i mai ajunge pentru joacă şi este dojenit permanent de părinţi şi profesori fiindcă toţi vor să-l schimbe, dar el vrea să rămână acelaşi copil visător şi jucăuş.

Imaginaţia este una dintre super-calităţile lui Hermann, astfel, un drum banal spre şcoală, devine o aventură în care Hermann este eroul care îi salvează pe părinţi, profesori şi chiar întregul oraş. „Am ales povestea lui Hermann din nevoia mea personală de a sta de vorbă cu copilul din mine, copilul aflat într-un morman de griji şi pe care îmi doresc să-l ascult cu atenţie şi să-l contrazic cu blândeţe. Textul lui Daniel Chirilă are dinamica şi inteligenţa necesară pentru a le vorbi copiilor despre temerile lor faţă de responsabilităţi, despre schimbare, despre valoarea timpului, despre necesitatea dialogului cu părinţii şi cu profesorii într-un mod tandru şi cu mult umor. Astfel, povestea lui Hermann devine povestea fiecăruia dintre noi, deoarece spectacolul oferă şansa întâlnirii copilului cu adultul.”, a declarat Eliza Păuna în timpul repetiţiilor. Pasional şi jucăuş, Charlie Fălămaş articulează această călătorie prin muzica sa, alături de actorii Raluca Răduca, Adrian Prohaska şi Lucia Barbu, ce redau bucuria teatrului de animaţie printr-un joc exaltant şi tehnic. Producţia de la Sibiu se bucură de contribuţia scenografului Romulus Boicu, ce susţine imaginarul poveştii într-o construcţie versatilă, cu precizia unei ştiinţe a visului. Spectacolul are o durată de aproximativ 55 de minute şi nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Cei mici sunt invitaţi, de asemenea, la ateliere de creaţie. Aceste activităţi sunt planificate pentru a fi accesibile tuturor, cu obiecte la îndemâna şi priceperea celor mici, de acasă. „E o perioadă dificilă, dar grija noastră pentru copii rămâne o prioritatea în faţa tuturor tentaţiilor nejustificate. Activitatea fizică şi creativă este esenţială pentru a trece cu bine această perioadă de izolare.”, a adăugat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret din Sibiu. Acest atelier se adresează celor cu vârsta peste 6 ani, cu recomandarea de a fi supravegheaţi de un adult pe tot parcursul activităţii.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961 şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului.

În acest moment, toate spectacolele şi manifestările cu public ale Teatrului „Gong” sunt amânate pe perioadă nedeterminată. Între timp angajaţii teatrului pregătesc proiectele ce vor lansa redeschiderea cu public în sală.

**

Mesajul Internaţional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2021 – 27 martie
Autoarea mesajului: Helen MIRREN
versiunea română de Ozana Oancea

„Au fost timpuri atât de dificile pentru reprezentaţiile cu public şi mulţi artişti, tehnicieni, artizani le-au înfruntat din interiorul acestei profesii, marcate deja de sentimentul de nesiguranţă.

Poate că tocmai această perenă stare de insecuritate i-a făcut mai apţi să supravieţuiască acestei pandemii cu inteligenţă şi curaj.

În aceste circumstanţe noi, mulţumită în mare măsură internetului, imaginaţia lor s-a tradus deja în moduri de comunicare inventive, amuzante şi emoţionante.

De când au apărut pe lume, fiinţele umane şi-au spus unele altora poveşti. Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista.

Imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cântăreţilor, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodată înăbuşit şi va reînflori curând, cu o nouă energie şi cu un nou mod de înţelegere a lumii în care trăim cu toţii.

Abia aştept!”

Helen MIRREN
Actriţă de teatru, film şi televiziune