25 octombrie 2021

Gorbaciov si rolul sau in prăbușirea URSS

GORBACIOV
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primul șef politic al Belarusului independent, Stanislav Șușkevici, a confirmat cuvintele primului președinte al Ucrainei, Leonid Kravchuk, anume că ex-președintele URSS, Mihail Gorbaciov, a împiedicat conservarea Uniunii Sovietice sub forma unei confederații.

Șușkevici a spus că, în octombrie 1991, tot mai mult lideri de republici unionale au fost de acord cu proiectul unui tratat de unire privind crearea unei confederații cu Gorbaciov ca președinte al noului stat. Cu toate acestea, potrivit politicianului, astfel de planuri contraziceau ideea lui Gorbaciov, astfel încât timpul s-a pierdut, nefacandu-se niciun pas concret in aceasta direcție din cauza lui Gorbaciov.

„Principalul dușman al conservării URSS sub formă de confederații a fost Gorbaciov. Nu i-a plăcut și a făcut totul pentru a împiedica acest lucru să se întâmple”, a spus Șușkevici într-un interviu acordat NSN.

Politicianul a adăugat că, dacă nu ar fi fost opoziția lui Gorbaciov, URSS ar fi putut supraviețui ca o confederație, deoarece majoritatea republicilor unionale au fost atrase de această idee.

„Numai Gorbaciov nu a vrut asta. Balticii erau deja pierduți, dar restul, erau de acord”, a subliniat fostul șef politic al Belarusului.

Anterior, primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravchuk, a declarat într-un interviu pentru Ria Novosti că Uniunea Sovietică ar fi putut rămâne sub forma unei confederații similare celei elvețiene, această idee, în special, a fost susținută de primul președinte al Rusiei, Boris Elțîn.

Foto Life.ro
Ciprian Pop