24 ianuarie 2022

„Grădina Paradisului” de la Muzeul Storck

Bucharest: Royal Palace, built according to the plans of the architect Nicolae Nenciulescu and finished in 1937.Building is U-shaped, with an courtyard open to Calea Victoriei.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită să vizitaţi începând de miercuri, 5 mai 2021, expoziţia „Grădina Paradisului. Desene pregătitoare”, deschisă la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16).

Expoziţia cuprinde 12 desene pregătitoare, realizate pentru pictura murală din holul casei Storck, care reprezintă simbolic „Grădina Paradisului”. Este vorba despre o serie foarte valoroasă de lucrări care sunt aduse pentru prima dată în atenţia publicului şi a specialiştilor.

„Alături de soţul său, Frederic, Cecilia Cuţescu Storck a decorat într-un mod cu totul inedit propria lor reşedinţă, care a devenit o casă-atelier emblematică în peisajul urban bucureştean. Construcţia acesteia a început în anul 1911, iar între anii 1913 şi 1917, Cecilia Cuţescu Storck decorează interiorul cu numeroase picturi, de inspiraţie simbolistă, având ca subiect figuri feminine şi o vegetaţie luxuriantă, paradisiacă, mai ales în zona holului casei. Artista alege să picteze pereţii casei în encaustică deoarece culorile obţinute sunt mai intense şi mai vibrante.

Pictura din holul mare al casei a fost probabil inspirată şi de călătoriile Ceciliei în Spania, unde a vizitat numeroase palate nobiliare, înconjurate de spectaculoase grădini. Pentru a reconstitui acest tip de atmosferă exotică, artista a folosit ca model şi vegetaţia luxuriantă din serele de plante ale Ministerului Domeniilor de la Şosea.

Pictura parietală din casa artistei rezonează şi cu opera lui Paul Gauguin, Cecilia Cuţescu Storck fiind o mare admiratoare a celebrului pictor, despre care spunea că: ‘îşi urmărea ca un vizionar drumurile şi visurile lui, inspirându-se din ţări poetice, departe de civilizaţie, de unde culegea toată lumina şi, din aspectele curioase ale locurilor şi ale fiinţelor tahitiene, reda toată frumuseţea exotică în tablourile lui’. Lumea paradisiacă, neviciată de o civilizaţie legată tot mai mult de tehnică şi din ce în ce mai mercantilă, este pictată de Cecilia Cuţescu Storck în proximitatea sa”, a declarat Elena Olariu – director adjunct Artă, Restaurare, Conservare – MMB, curator al expoziţiei.

Acest nou proiect este o continuare a conceptului expoziţional de promovare a caselor-atelier de artist dezvoltat de Secţia Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti începând cu anul 2019 prin expoziţii medalion precum: „Magia liniei. Ligia Macovei şi lirica eminesciană”, „Grafica de călătorie. Cecilia Cuţescu Storck”, „Aman negativ”, „Carol Popp de Szathmari, desenator şi acuarelist”.

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck în perioada 5 mai 2021 – 27 iunie 2021.