Publicat: 14 Aprilie, 2015 - 09:43
Share

La 3 ani de la demararea inițiativei 'Grădinițe Estivale', Salvați Copiii România anunță rezultatele și concluziile pozitive ale proiectului. Parte din programul de educație preșcolară pentru copiii din categoriile defavorizate — șanse egale pentru toți copiii, într-o societate fără discriminare — acesta este unul dintre cele mai de succes proiecte ale Organizației.

Lansată în parteneriat cu Fundația IKEA, inițiativa a pornit din nevoia de a diminua fenomenul abandonului școlar și de a reduce decalajul privind rezultatele școlare ale copiilor aflați în pragul excluziunii sociale.

De-a lungul proiectului, 653 de copii din 30 de grădinițe, din București și din județele Argeș, Constanța, Dâmbovița, Iași, Dolj, Tulcea și Călărași, au beneficiat de cursuri gratuite, materiale didactice, gustare zilnică și produse igienico-sanitare.

În 2012, statisticile care au stat la baza programului de educație preșcolară estivală pentru copiii cu risc de excluziune socială erau departe de a fi încurajatoare:

* România se afla în topul primelor 5 țări europene cu cea mai mare rată de abandon școlar, rată ce era mult mai mare în cazul categoriilor defavorizate de copii, în special în rândul celor de etnie romă;

* Peste trei sferturi dintre copiii romi care abandonau parcursul școlar nu beneficiau de educație preșcolară;

* La vârsta de 6 ani, ponderea copiilor romi care mergeau la școală era de peste 5 ori mai mică decât media națională;

* 43% dintre copiii romi nu figurau în evidențele vreunei instituții școlare;

* 80% dintre copiii care nu ajungeau niciodată la școală erau de etnie romă, 38% dintre aceștia fiind analfabeți funcționali;

* 70% dintre copiii de etnie romă nu mergeau la grădiniță.

Rezultatele programului au fost mai mult decât încurajatoare, demonstrând încă o dată importanța educației timpurie, adaptată nevoilor comunităților locale defavorizate, dar și posibilitatea de a schimba, cu costuri minime, statistici care mențin România de ani de zile în topul european al abandonului școlar:

* 94% dintre copiii participanți au continuat, după finalizarea programului estival, o formă de învățământ, iar această pondere ajunge, în cazul anumitor grădinițe, la 100%;

* 85% dintre copiii înscriși la școală au finalizat clasa I;

* 583 de copii, respectiv 89% din totalul celor înscriși în proiect, se află în prezent în evidența școlilor din comunitățile în care locuiesc.

În evaluarea proiectului, Salvați Copiii România a avut alături o echipă de angajați ai IKEA din Thailanda, Singapore, Malaysia, Croația și România, direct implicați în activitățile de strângere de fonduri care au făcut posibilă această inițiativă.

Aceștia au avut astfel ocazia de a cunoaște în mod direct activitățile, beneficiarii și rezultatele programului implementat de Salvați Copiii România, cu sprijin financiar din partea IKEA Foundation.

'Vin dintr-o țară în care copiii au parte de un start lin în ceea ce privește educația, învață fără să fie discriminați, iar școala este un spațiu al libertății, în care copiii se joacă și se dezvoltă în același timp. Mă întristează să văd că nu toți copiii se bucură de această experiență, dar mă bucură faptul că Salvați Copiii România și IKEA Foundation fac tot posibilul ca tot mai mulți copii să meargă la grădiniță și la școală.' — Judy Samuel, angajat IKEA Singapore

Proiectul 'Grădinițe Estivale' a fost inițiat în contextul în care România alocă cele mai mici sume din Uniunea Europeană pentru educația preșcolară, are una dintre cele mai mari rate ale abandonului școlar și împarte cu Bulgaria primul loc în topul sărăciei și excluziunii sociale în rândul copiilor mai mici de șase ani, potrivit raportului 'Educația și îngrijirea copiilor preșcolari', publicat de Comisia Europeană.

În numai o lună de pregătire estivală, programul de educație preșcolară a demonstrat că riscul de abandon școlar pentru copiii care trăiesc în medii familiale defavorizate poate scădea considerabil.

'Acest proiect este unul în care Salvați Copiii crede foarte mult. Avem speranța că viitorul acestor copii poate fi altul, motiv pentru care metodologia de lucru în programe de educație estivală preșcolară a fost înaintată către Ministerul Educației spre consultare și aprobare, iar unele grădinițe din țară implementează deja programul cu resurse proprii', a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Organizația Salvați Copiii România

Proiectul 'Grădinițe Estivale' a devenit un exemplu de proiect educațional care poate îmbunătăți semnificativ traseul școlar al copiilor din categorii sociale vulnerabile. În plus, implicarea mediatorilor școlari — categorie profesională neglijată la nivelul sistemului educațional românesc — schimbă șansele la educație de calitate, având o poziție strategică în triunghiul școală, familie, comunitate. Din acest motiv, ediția din acest an a Zilei Internaționale a Romilor, sărbătorită în fiecare an pe data de 8 aprilie, este dedicată mediatorilor școlari.

Despre programul 'șanse egale pentru toți copiii, într-o societate fără discriminare'

Beneficiari: 8.700 de copii și familiile acestora, beneficiari ai serviciilor de Consiliere psihologică și educațională; 18.000 de copii informați și educați cu privire la eliminarea discriminării copiilor cu nevoi educaționale și emoționale speciale; 1.800 de părinți cu abilități îmbunătățite de educație pozitivă; 900 de profesioniști cu abilități crescute de a elabora planuri de evaluare și intervenție psiho-socială pentru copii vulnerabili

Durată: 36 de luni (1 iulie 2012 — 30 iunie 2015)

Buget: 1,8 milioane de Euro, asigurat de Fundația IKEA, cu cofinanțare Salvați Copiii