26 mai 2022

Graţiela Gavrilescu: Premierul a dat un semnal clar privind importul mascat de deşeuri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Graţiela Gavrilescu: Premierul a dat un semnal clar privind importul mascat de deşeuri. Sper să ţină cont de asta colegii parlamentari din coaliţie şi la votul din Parlament

Deputatul PPU (social-liberal) Graţiela Gavrilescu a salutat afirmaţia premierului referitoare la importul de deşeuri în România şi le transmite parlamentarilor din coaliţia de guvernare să nu uite să voteze în favoarea modificărilor şi completărilor Legii 211/2011, privind regimul deşeurilor.

Proiectul de lege promovat şi de parlamentarii PPU (social-liberal) prevede, printre altele, interzicerea importurilor mascate de deşeuri şi introduce proceduri clare şi drastice pentru aceste practici.

„Mă bucur că premierul a anunţat, după şedinţa de guvern de astăzi, că ‘(…) nu o să mai permitem gunoaie din străinătate la noi în ţară’. Este un semnal politic foarte clar, de care sper să ţină seama colegii parlamentari din coaliţie când vom vota, în Parlament, Proiectul Legii de modificare şi completare a Legii nr. 211 din 2011 privind regimul deşeurilor, pe care l-am depus pe 30 iunie.

Vă reamintesc că, prin acesta, legiferăm interzicerea importului mascat de deşeuri destinate aruncării la groapă, prin implementarea unor proceduri drastice, foarte clare, de urmărire, pentru următorii 5 ani, a tuturor intrărilor de deşeuri, inclusiv ale celor declarate ‘verzi’, care, în prezent, circulă liber, ca orice marfă. Totodată, pe lângă alte măsuri, propunem sancţionarea drastică şi a importatorilor care nu asigură condiţii de depozitare corespunzătoare, falsifică documente sau aduc în ţară deşeuri cu randament de reciclare foarte mic, taxa suplimentară de ecologizare propusă fiind de 1.000% pentru fiecare kilogram de deşeu depozitat în vederea eliminării, care depăşeşte 20% din cantitatea totală importată.

Trasabilitatea materialelor reciclabile va fi urmărită cu stricteţe de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu şi fiecare importator va trebui să îşi desemneze o persoană care să însoţească transportul de la graniţă şi până la reciclator. Penalităţile constatate vor fi virate de către importatori la Administraţia Fondului pentru Mediu şi vor avea ca destinaţie finanţarea programelor de mediu anuale şi multianuale.

Iată că Proiectul, care este promovat de 115 parlamentari PPU(social-liberal), PSD şi independenţi, are şansa, ca urmare a declaraţiei publice a premierului, să fie susţinut şi de parlamentarii arcului guvernamental! Aceştia vor putea dovedi, astfel, că îşi doresc, cu adevărat, să trăiască într-un mediu nepoluat şi nu doar să puncteze, politic, prin declaraţii publice plăcute urechilor comisarilor europeni!”, a spus deputatul Graţiela Gavrilescu.

Graţiela Gavrilescu, preşedinte al Biroului Executiv al PPU (social-liberal)