Publicat: 13 Decembrie, 2018 - 10:37
Share

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, în cadrul şedinţei de consiliu de ieri, 12 decembrie 2018, consilierii generali au aprobat două proiecte de hotărâre prin care elevii şi însoţitorii persoanelor vârstnice să beneficieze de gratuitate pe mijloacele de transport public în comun. Iniţiativa Primarului General a fost salutată de reprezentanţii Consiliului Municipal al Elevilor Bucureşti, precum şi de preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România, care, prezenţi în sala fiind, au susţinut oportunitatea acestei iniţiative menite să faciliteze accesul la educaţie al tuturor elevilor din Capitală.

Primarul General, Gabriela Firea: "Am inclus pe ordinea de zi două proiecte care vizează acordarea de gratuităţi pe mijloacele de transport public în comun pentru elevi şi pentru însoţitorii persoanelor vârstnice, pentru că susţinem accesul egal la educaţie şi mobilitatea persoanelor vârstnice. Este şi o măsură menită să facă transportul public mai atractiv, alături de înnoirea parcului auto al STB, ceea ce va avea un impact pozitiv, pe termen mediu, asupra traficului din Bucureşti. În prezent, doar anumite categorii de tineri bucureşteni au gratuitate pe transportul public în comun, iar elevii au acces la abonamente cu reducere de 50%. Proiectul pe care îl propun duce la o egalizare a accesului la educaţie pentru toţi copiii bucureşteni din învăţământul preuniversitar".

În ceea ce priveşte proiectul care vizează însoţitorii persoanelor vârstnice, proiectul propus astăzi prevede gratuitate la transportul public local de călători pentru un însoţitor/ călătorie pentru fiecare pensionar cu domiciliul stabil în Bucureşti. Gratuitatea se acordă doar dacă pensionarul însoţit are vârsta minimă de 63 de ani în cazul femeilor şi 65 de ani în cazul bărbaţilor şi dacă deţine un card de transport destinat călătoriilor cu însoţitor.

Primarul General, Gabriela Firea: "Ne dorim să asigurăm condiţii pentru mobilitatea persoanelor vârstnice. Sunt oameni care, deşi nu mai lucrează, au drumuri de făcut: la medic, la cumpărături, pentru plata facturilor sau rezolvarea unor chestiuni administrative sau pentru a merge la un spectacol. În toate aceste cazuri, persoanele în vârstă pot avea nevoie de însoţitor, iar obiectivul nostru, prin acordarea gratuităţii, este să creştem posibilitatea ca persoana în vârstă să beneficieze de un astfel de ajutor".

Din datele statistice prezentate de Institutul Naţional de Statistică, în Municipiul Bucureşti numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat era în 2017 de circa 500.000 de pensionari, din care un număr de aproximativ 60.000 de pensionari sunt beneficiari ai pensiilor de invaliditate şi deţin, conform legii, carduri şi facilităţi de transport.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: