15 august 2022

Grecia a cerut convocarea unui consiliu de urgență al Organizației Maritime Internaționale asupra Ucrainei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Este necesar să se discute despre siguranța navelor și a marinarilor în Mările Negre și Azov, a declarat ministrul Marinei și Politicii Insulelor, Yannis Plakiotakis.

Grecia a cerut convocarea imediată a unui consiliu de urgență al Organizației Maritime Internaționale (IMO) pentru a discuta despre siguranța navelor și a marinarilor din Marea Neagră și Azov în legătură cu agravarea crizei din Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Marinei și Politicii Insulelor Yannis Plakiotakis, a cărui declarație a fost publicată pe site-ul ministerului.

Grecia a cerut convcarea imediată a unui consiliu de urgență al Organizației Maritime Internaționale privind siguranța navigației și a marinarilor în Marea Neagră și Azov în legătură cu agravarea crizei din Ucraina din cauza atacului rus. „Țara noastră a răspuns imediat inițiativei relevante a Franței, aflată la Președinția UE. Ulterior, alte state UE s-au alăturat inițiativei, și anume Italia, Belgia, Olanda, Danemarca, Germania, Cipru și Malta. O cerere similară a fost depusă de alte state din afara UE, inclusiv SUA și Australia”, a spus ministrul.

El a menționat că multe formațiuni ale Marinei Ruse sunt desfășurate în Marea Neagră și Azov, iar Ucraina a anunțat închiderea porturilor sale pentru transportul comercial începând cu 25 februarie și nu permite navelor cu marfă să navigheze. „În acest moment, au fost confirmate patru atacuri asupra navelor comerciale din Marea Neagră, în trei dintre care marinarii au fost răniți”, a spus Plakiotakis.

Ministrul l-a contactat miercuri pe secretarul general al OMI și a subliniat într-o conversație cu acesta că situația din Marea Neagră și Azov necesită convocarea imediată a consiliului organizației pentru a lua măsuri pentru protejarea siguranței navigației în regiune. Plakiotakis a menționat că serviciile competente ale departamentului său monitorizează îndeaproape evoluția crizei din Ucraina și au „un contact strâns cu căpitanii navelor deținute de armatori eleni, care angajează marinari greci și care se află în Marea Neagră”.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: http://greekdiplomaticlife.com/