Publicat: 4 Iulie, 2015 - 13:17
Share

Cu o zi înainte de referendum, noi proteste de amploare au avut loc în Grecia. La Atena, peste 40.000 de oameni au ieşit în stradă să-şi arate opţiunea pentru votul de duminică. 

Pentru prima dată, adepţii măsurilor de austeritate îi devansează ca procent pe cei care intenționează să aleagă varianta 'nu'. Speriat de această perspectivă, premierul Alexis Tsipras a cerut "vot pentru demnitate". "Spuneţi NU celor care vă terorizează!", a fost mesajul său. 

Tsipras a reuşit nu doar să împartă Grecia în două tabere, ci întreaga Europă, după ce le-a cerut elenilor să meargă la scrutin. În Capitală, Partidul Comunist şi susţinătorii săi au ieşit în stradă. Şi-au intitulat demonstraţia "Nimeni nu ne place, dar nouă nu ne pasă".

 

Şi tabăra celor care sunt "pro" măsurilor de austeritate cerute de creditorii externi a fost vizitată de un politician. Primarul Atenei, George Kaminis, a criticat guvernul lui Alexis Tsipras. Manifestanţii l-au aplaudat. 

Un nou sondaj arată că adepţii unui vot pozitiv la referendumul de mâine din Grecia îi devansează, pentru prima oară, pe cei care intenționează să voteze varianta 'nu'. Astfel, procentul celor care vor să accepte măsurile de austeritate propuse de creditorii internaţionali este acum de 44,8%, în timp ce acela al adepților unui răspuns negativ ai scăzut până la 43,4%. Speriat de acest lucru, Alexis Tsipras a făcut din nou apel la popor să meargă la urne. 

"Votul "Nu" nu înseamnă ieşirea din Zona euro. Înseamnă să continuăm negocierile cu condiţii mai bune pentru noi, pentru popor. Vă chem deci să spuneţi "Nu" celor care încearcă să vă panicheze şi să vă încurce să votaţi cu calm şi răspundere pentru viitorul vostru", spune premierul elen.

Premierul elen este contrazis de preşedintele Comisiei Euroene. Jean Claude Juncker a declarat că un vot majoritar pentru 'Nu' la referendum va slăbi în mod dramatic poziția de negociere a Atenei.

Între timp, Curtea supremă administrativă elenă a anunţat că referendumul este constituţional. Răspunsul vine după ce reprezentanţi ai Consiliului Europei au declarat, zilele trecute, că acest scrutin nu ar întruni condiţiile de organizare conforme cu normele internaţionale şi că a fost programat cu doar o săptămână înainte.

Grecii din străinătate revin în număr mare în ţară pentru vot, astfel că o companie aeriană a introdus zboruri suplimentare.