Publicat: 6 Iulie, 2015 - 12:59
Share

” Quo vadia Elada? Europa se va dezmembra. Masurile vor fi foarte dure. Dosarul Schengen va fi declarat inchis. Trebuie sa ne despartim de acest deziderat. Vor urma sechestre pe conturi bancare. introducerea vizelor. In Spania, fratele siamez al lui Tsipras, Iglesias va castiga detasat alegerile parlamentare.

 

In Austria formatiunea eurosceptica Partidul Liberatii se afla pe primul loc si probabil va guverna alaturi de Partidul Popular Austriac. In Marea Britanie se va desfasura in mai 2017 referendumul care va hotari apartenenta la UE. 2017 va fi anul care se decide soarta UE. in mai referendum in Marea Britanie, in iunie alegeri prezidentiale in Franta in cuplaj cu alegeri parlamentare anticipate in Germania. Electoratele celor doua tari vor avea de alege intre eurosceptici si eurorealisti. Cetatenii romani neintregrati vor avea cel mai mult de suferit: se vor opera repatrieri masive. In unele tarii cetatenii romani vor fi identificati drept tzapi ispasitori. Ideea europeana apartine trecutului. Referendumul grec va cataliza renationalizarea politicilor europene, proces politic care se va desfasura in mod asimetric. Unele natiuni se vor alatura Germaniei, care va ramine hegemonul continental, alte natiuni vor prefera izolarea, La toate aceste provocari guvernul Ponta nu are nicio strategie.” ne scrie dl. Gabriel Savulescu  din Germania.

Acum stim rezultatul referendumului. Destui au sperat ca totusi va iesi DA, ca in ultimul ceas grecii vor acționa rațional. Azi Merkel si Hollande se intilnesc sa salveze ce se mai poate salva. Privind spectacolul la tv ieri am ințeles prea puțin ce se intimpla in Grecia. Lucrurile sunt prea incurcate, deloc simple. Mai ales te ingrijoreaza viitorul tot mai incert. Ce efect va avea rezultatul votului? Uneori sunt pesimist si imi vine sa cred ca experiența UE si a monedei unice s-a terminat – inainte ca Romania sa intre in zona euro. Alteori cred, mai calm, ca desi Grecia este o un soc, totusi Europa din instinct de concervare intii de toate, se va salva. Dusa intr-o direcție care nu se vede, de populistul Tsipras, Grecia se joaca cu soarta ei si Europei. Pina la urma ce la ce am asistat ieri nu este decit o demontrație a ceea ce nu trebuie sa ințelegem dintr-o democrație.  Politicienii  rareori sunt la inalțimea misiunii si raspunderii lor. Ce ii intereseaza este exclusiv puterea, supraviețuirea lor, cariera, popularitatea. A fost un exercițiu reusit pentru Tsipras, dar cu ce preț!? E mult cinism in toata povestea asta. Europa e sacrificata pentru ca un lider sa ramina la putere. Totul se poate prabusi in jur ca Tsipras sa ramina in picioare. Organizarea referendumului a fost o manipulare  de proporții. Democrația ieri si-a aratat limitele.

SURSA: blog Stelian Tanase