Publicat: 26 Februarie, 2012 - 17:30
Share

Ghikas Hardouvelis, consilier economic al premierului grec, a declarat că opţiunea Greciei de a rămâne în zona euro, într-un interviu publicat duminică, după recentul apel al ministrului german de interne ca Atena să renunţe la moneda unică, informează AFP.

'A lăsa Grecia să iasă din zona euro nu ar face decât să aducă inflaţie, scăderea foarte mare a salariilor, distrugerea a numeroase instituţii şi întreprinderi sănătoase şi pierderi de patrimonii', a declarat Ghikas Hardouvelis pentru săptămânalul To Vima.

'O ieşire din zona euro ar fi o înfrângere strategică', a mai spus consilierul premierului Lucas Papademos.

Ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, a cerut ieşirea Greciei din zona euro, conform Reuters.

Friedrich a declarat că Grecia are şanse mari să îşi revină din punct de vedere financiar în afara zonei euro.

Partidul CSU şi preşedintele formaţiunii, premierul Bavariei Horst Seehofer, au adoptat demult această poziţie, însă Friedrich este primul ministru al Guvernul Merkel care vorbeşte deschis despre plecarea Greciziei.
„Şansele Greciei de a se regenera şi de a deveni mai competitivă sunt cu siguranţă mai mari în afara uniunii monetare decât dacă rămâe în zona euro. Nu spun că Grecia ar trebui exclusă, ci că ar trebui create stimulente cărora să nu le poată spune „nu”, a declarat ministrul de Interne, într-un interviu pentru revista Der Spiegel.