Publicat: 5 Iulie, 2015 - 11:38
Share
Update 22.00: După toate exit-pollurile televiziunilor din Grecia, elenii au hotărât să spună NU Europei

Update 22.00: După toate exit-pollurile televiziunilor din Grecia, elenii au hotărât să spună NU Europei. După numărarea a 42 la sută din voturi, tabăra NU se îndreaptă către o victorie categorică: 61,07 la sută dintre alegători au respins planul Uniunii Europene, în timp ce răspunsurile cu DA au fost bifate de numai 38,93 la sută dintre cei care au participat la vot. Rata participării la vot se ridică la aproape 60 la sută.

----

Zi istorică pentru Grecia, elenii îşi decid duminică soarta, iar întreaga Europă aşteaptă să vadă dacă aceştia vor spune "da" sau "nu" acordului cu creditorii externi şi măsurilor de austeritate.

Aproximativ 10 milioane de greci sunt aşteptaţi la urne. Referendumul de duminică costă aproape 25 milioane de euro, potrivit Ministerului grec de Interne, în condiţiile în care ţara este sufocată de datorii.

Grecii trebuie să răspundă cu "DA" sau "NU" la întrebarea: ''Ar trebui acceptat planul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional la reuniunea Eurogrupului din 25 iunie?".

 

Pe buletinul de vot, varianta ''NU'', susținută de guvernul stângii radicale Syriza, partidul premierului Alexis Tsipras, figurează deasupra celei cu ''DA''.

Urnele s-au deschis la ora locală 7.00 şi se vor închide la ora 19.00.

Grecii speră ca prin acest vot să se găsească o soluţie bună pentru ţara lor. 

Între timp, autorităţile din Grecia dau asigurări că astazi nu se vor pune taxe pe autostrăzi.