Publicat: 31 August, 2012 - 08:04
Share

Greenpeace România a organizat un protest în fața Ambasadei Rusiei la București, prin care își exprimă opoziția fermă față de planul inițiat de compania rusească Gazprom de a exploata și comercializa țiței din largul coastei nord-estice a Mării Peciora din Arctica. Activiștii Greenpeace au afișat un banner pe care scria ”Putin! Save the Arctic not Gazprom !” (”Putin! Salvează Arctica nu Gazprom!”). Ei au fost însoțiti și de un voluntar îmbrăcat într-un costum de urs polar, purtând un banner prin care cerea, simbolic, să fie salvat (”Save me!”).

Prezentăm comunicatul de presă al Greenpeace România pe acest subiect:
"Forările prevăzute de giganți ai energiei precum Gazprom în Marea Peciora și Shell în Alaska nu fac decât să afecteze grav singurul loc de pe planetă neatins până acum de activitățile de industrializare ale omului. ”Este vorba de un proces viclean și inutil de industrializare, atâta timp cât Pământul are surse de energie regenerabile suficiente, care și-au dovedit deja eficiența și impactul social și de mediu pozitiv” declară Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace România. ”Totodată, Greenpeace consideră că exploatarea hidrocarburilor în această zonă unică și fragilă a Pământului reprezintă o amenințare uriașă asupra mediului pe plan mondial”.
Astfel, pe de o parte, emisiile de CO2 cauzate de utilizarea combustibililor fosili, precum țițeiul, au condus la agravarea procesului de încălzire globală și implicit la topirea calotei de gheață a Pământului, aflată acum în imposibilitatea de a-și îndeplini rolul dovedit de scut împotriva încălzirii planetei. Calota de gheață arctică acționează ca un uriaș reflector al căldurii ce menține ”răcoarea” planetei. Chiar la începutul acestei săptămâni, oamenii de știință de la US National Snow and Ice Data Center au anunțat că suprafața calotei de gheață arctică se află la un nivel minim record.
Pe de altă parte, pericolul deversărilor de țiței în Arctica este uriaș. Săptămâna trecută, Greenpeace Rusia împreună cu alte organizații ecologiste au dat publicității rezultatele unui studiu elaborat de centrul rus ”Informatika Riska” privind posibilele situații de contaminare cu țiței ce ar putea fi cauzate de activitatea platformei marine a Gazprom. Experții au analizat mii de mii de scenarii posibile și au ajuns la concluzia că suprafața contaminată ar putea fi de
140 000 km2 de apă în Oceanul Arctic și de 3000 km2 de coastă, locuită de comunitățile indigene1. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât este vorba de condiții de operare extreme (furtuni puternice, temperaturi foarte scăzute, noapte polară). Mai mult decât atât, conform Ministerului Rus pentru Situații de Urgență, Gazprom nu a făcut dovada unui plan de acțiune convingător împotriva deversărilor de țiței, adaptat condițiilor arctice.
Protestul Geenpeace România vine în sprijinul acțiunilor2 de amploare declanșate vineri, 24 august 2012, de Greenpeace International împotriva exploatării țițeiului din Arctica de către Gazprom. Acțiunile au început când activiștii Greenpeace, printre care se numără însuși Kumi
1 La mijlocul lunii august 2012, Greenpeace International împreună cu Save the Pechora Committee și Iz’ vatas, au găzduit o conferință în orașul Usinsk din Rusia, unde a fost analizat impactul forărilor pentroliere din Arctica asupra comunităților indigene. Reprezentanții acestora (din Groenlanda și până la Delta Nigerului) au semnat o declarație comună prin care se opun forărilor de țiței din Arctica și solicită guvernului să fie consultați în privința drepturilor de a fora pe teritoriul lor tradițional.
2 La aceste acțiuni ale Greenpeace International participă activiști din Noua Zeelandă, Canada, Cipru, Regatul Unit al Marii Britanii, Rusia, Argentina, Africa de Sud, Germania, Finlanda și Statele Unite ale Americii. Acțiunile de abordaj a platformei de foraj marin Prirazlomnaya aparținând Gazprom și a vasului Anna Akhmatova (gazda muncitorilor de pe platformă) au fost lansate de pe nava Greenpeace ”Arctic Sunrise”. Aceasta va naviga spre zona de margine a calotei glaciale din Arcitca, având la bord oameni de știință care vor cerceta nivelul minim al gheții din perioada verii și care vor fi martori ai dispariției acestei lumi.
Naidoo, directorul executiv al organizației3, au escaladat platforma de foraj marin Prirazlomnaya aparținând Gazprom, ancorată în largul Marii Peciora. Activiștii au rămas pe poziții mai mult de 15 ore, întrerupând operațiunile de pe platformă, pe care au părăsit-o numai după ce au fost udați de puternice jeturi de apă și loviți cu obiecte diverse. În zilele următoare, activiștii s-au legat cu lanțuri de ancora navei Anna Akhmatova, unde sunt găzduiți muncitorii ce lucrează pe platforma Gazprom. Aceștia au fost împiedicați să ajungă la bordul platformei, activitatea acesteia fiind oprită din nou".