10 august 2022

Grevă la exploatarea de uraniu de la Crucea-Botușana, din Suceava

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Aproximativ 160 de mineri de la Exploatarea de uraniu Crucea-Botușana, județul Suceava, s-au blocat în subteran, nemulțumiți că nu și-au primit salariile de două luni. Dacă problema nu va fi soluționată, amenință cu greva foamei.

Minerii s-au blocat în subteran încă de ieri după amiază, după ce inițial au început protestul pe platforma din față unității miniere. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că, din 20 ianuarie, nu au primit niciun ban.

Au familii de întreținut, rate la bănci, copii la școală. În plus, mai bine de un an, nu și-au primit banii pentru suplimentul alimentar. Și asta în condițiile în care, spun liderii de sindicat, există un acord semnat între mineri și ministrul Energiei, prin care autoritățile s-au angajat să plătească restanțele salariale.

Crucea Botusana este singură exploatare minieră de zăcăminte de uraniu din țară. Funcționează din 1965. Dar, anul acesta, va fi închisă. Costurile totale de închidere, cu tot cu măsurile sociale, sunt estimate la peste 260 milioane de lei. La acestea se mai adaugă cheltuielile cu măsurile de conservare și de monitorizare de după închiderea exploatării.