Publicat: 6 Noiembrie, 2012 - 07:58
Share


Grigore Lese, una dintre cele mai tulburătoare voci ale muzicii arhaice româneşti, profesor şi realizator al unei importante serii de documentare etno-antropologice de televiziune, va susţine în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă" o serie de evenimente ce prilejuiesc întâlnirea atât cu glasul singular al artistului, cât şi cu fascinantele sale cunoştinţe şi incursiuni în muzica şi cultura tradiţională a altor popoare.
 

Seria de evenimente este deschisă în data de 12 Noiembrie, de one-man show-ul intitulat "Doina – de la UNESCO la uitare", Grigore Lese fiind singurul artist care abordează scenic doina, gen muzical inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, pe care îl consideră matricea muzicală a românilor.
Cele două concerte susţinute în cadrul Festivalului în zilele de 13 şi 18 Noiembrie (Muzici străvechi: Interferenţe orientale şi balcanice cu muzica din Carpaţi şi Muzici nemăsurate de pe Drumul Mătăsii) reprezintăă un concept original al lui Grigore Lese, în care artişti din diferite ţări ale lumii, recunoscute mondial ca având tradiţii muzicale străvechi, intră într-un dialog inedit. Printre invitaţi se numără artişti din Pakistan, Iran şi Siria precum şi grupul bătrânilor aromâni farseroti, plecaţi acum mai bine de o jumătate de veac din Grecia şi Bulgaria pentru a se stabili într-un sat dobrogean din apropierea Mării Negre.
Prin intermediul acestor concerte, artiştii invitaţi alături de Grigore Lese vor demonstra că muzica tradiţională, adevărata memorie vie a popoarelor, este cea care ajută la redescoperirea istoriei mitice a neamurilor, făcându-ne să înţelegem cât de aproape suntem spiritual unii de alţii. Este un concept unic, novator, care propune o întoarcere în străvechime, atunci când muzica avea valenţe magice, ajuta la trecerea pragurilor, deschidea porţile timpului sacru şi făcea posibilă comunicarea cu lumea divină.
Nu în ultimul rând, cele două ateliere (din zilele de 14 şi 17 Noiembrie) pe tema muzicilor tradiţionale sunt strâns legate de concertele susţinute de Grigore Lese, împreună cu invitaţii săi din Siria, Iran, Pakistan şi România. În cadrul atelierelor, vor fi prezentate instrumentele şi tehnicile vocale specifice fiecărui spaţiu cultural reprezentat de invitaţi. Dat fiind că muzica tradiţională "nu evoluează, ci se transmite din generaţie în generaţie precum limba maternă". după cum afirma Grigore Lese, participanţii la ateliere vor avea prilejul de a vedea cum instrumente străvechi (unele pe cale de dispariţie) au ajuns până la noi, cum sunetele lor spun povestea pământului de unde şi-a tras seva lemnul din care au fost construite, cum liniile melodice, diferite de la o zonă la alta, ajung să se contopească într-un mod surprinzător, atunci când te aştepţi mai puţin.

Autor: Călin Angheluţă