4 februarie 2023

Grup Parlamentar AUR către premierul Nicolae Ciucă: Veţi aplica soluţia naţionalizării activelor şi resurselor energetice ale OMV în România?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Interpelare adresată premierului Nicolae Ciucă de către parlamentari ai Alianţei pentru Unirea Românilor
Adresată: Domnului Prim-Ministru, Nicolae Ciucă
De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe, dl. Deputat Puşcaşu Lucian Florin, dl. Senator Mircea Dăneasa
Circumscripţia electorală nr.35, Suceava
Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: În contextul economic actual veţi aplica soluţia naţionalizării activelor şi resurselor energetice ale OMV în România?

Domnule Prim-Ministru,

Având în vedere contextul economic şi politic internaţional vă solicităm să faceti o analiză SWOT în vederea evaluării soluţiei de naţionalizare a activelor şi resurselor energetice deţinute de OMV în România. Analiza SWOT ajuta la proiectarea unei viziuni de ansamblu a factorilor interni şi externi cu scopul de a pune în lumină punctele tari şi slabe ale decziei de expropriere a activelor şi resurselor energetice deţinute de OMV, în relaţie cu oportunităţile şi ameninţările existente la un moment dat pe piaţă.
Procedura exproprierii îşi are sediul materiei la art. 44 din Constitutia României care prevede la al.3: „Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”.

Astfel solicităm să faceti aplicarea legii 33 din 1994 si a legii 252 din 2020 dat fiind contextul energetic international şi datorită faptului că numărul românilor aflaţi sub pragul sărăciei s-a dublat în ultima perioadă iar companiile româneşti sunt nevoite să concedieze personal datorită preţurilor la energie.

Din spaţiul public aflăm că vânzările companiei austriece OMV au crescut cu 124% şi profiturile distribuibile acţionarilor au crescut cu 95%. Astfel, compania austriacă OMV câştigă miliarde în timp ce românii sun sărăciţi.

Vă propunem în vremuri de criză soluţii excepţionale pentru România situaţie faţă de care aplicarea art.44 al.3 din Constituţia României şi a legislaţiei subsecvente privind exproprierea este de minim bun simţ şi în interesul românilor.

Faţă de această situaţie solicităm să faceţi publice listele politicienilor care au devenit parteneri cu OMV în România şi care şi-au angajat rudele direct sau indirect în afacerile derulate de OMV-PETROM în România.

În aceste vremuri de criză reiterăm declaraţiile ministrului de interne austriac:” Am ridicat în repetate rânduri problema Schengen si a controalelor la frontieră şi la nivel european, pentru că suntem primii afectaţi de acest val de refugiaţi economici, cei mai mulţi dintre ei vin pe ruta balcanică”, În urmă cu două săptămâni, Karner a declarat că este un moment nepotrivit pentru extinderea Spaţiului Schegen, în ciuda recomandării făcute de Comisia Europeană în această săptămână de a primi România, Bulgaria şi Croaţia în spaţiul european de liberă circulaţie.

„Este un moment nepotrivit să votăm acum o extindere, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, „Extinderea unui sistem deja disfuncţional nu poate funcţiona. Situaţia din Europa arată foarte clar că protecţia frontierelor externe a eşuat”. De asemenea, cancelarul Karl Nehammer a afirmat, că Austria va susţine candidatura Croaţiei pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar are obiecţii faţă de candidaturile României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.

Rezultă că în actualul context economico-politic fiecare ţară europeană aplicâ principiul „interesului naţional”. Iată de ce vă rugăm să acţionaţi în interesul poporului român şi să faceti o analiză SWOT în vederea evaluării soluţiei de naţionalizare a activelor şi resurselor energetice deţinute de OMV în România.

Faţă de această situaţie vă adresăm următoarea interpelare:

1. Veţi începe procedurile de naţionalizare a activelor şi resurselor deţinute de OMV în România?

Solicităm răspuns în scris.

05.12.2022
deputat Acatrinei Dorel Gheorghe
deputat Puşcaşu Lucian Florin,
senator Mircea Dăneasa