Publicat: 23 Septembrie, 2015 - 16:29
Share

Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Târgu Mureș și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 6 percheziții, la membrii unei grupări infracționale specializate în trafic de persoane și minori. Trei persoane au fost reținute, iar în urma perchezițiilor polițiștii au ridicat peste 3.600 de euro și au indisponibilizat un autoturism.

La data de 22 septembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș și procurorii D.I.I.C.O.T. — S.T. Mureș au efectuat 6 percheziții domiciliare pentru destructurarea unei grupări infracționale, de tip familial, specializată în trafic de persoane și de minori.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2009-2013, cei în cauză ar fi recrutat persoane de pe raza municipiului Târnăveni, județul Mureș, pentru a cerși câte trei luni în Marsilia, în favoarea grupării infracționale.

Membrii grupării ar fi profitat de starea de vulnerabilitate a celor recrutați, cărora le-ar fi promis că le asigură cazarea în Franța, trei mese pe zi și 1.500 de lei, la întoarcerea în țară (câte 500 de lei pentru fiecare lună de cerșit).

De asemenea, s-a stabilit că înainte de a părăsi țara, doi preoți din municipiul Târnăveni ar fi profitat de teama de divinitate a victimelor și le-ar fi determinat să depună un jurământ. Astfel, acestea se obligau să predea membrilor grupării toți banii obținuți din cerșit și să respecte perioada de recrutare, de trei luni.

Înaintea de a le asigura transportul în Franța, cei în cauză ar fi luat actele de identitate ale victimelor, sub diferite pretexte, astfel încât acestea să nu poată părăsi locurile în erau ținute.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 3.610 euro și s-a dispus indisponibilizarea unui autoturism.

De asemenea, au fost puse în executare 5 mandate de aducere, iar față de trei persoane s-a luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, trafic de persoane și trafic de minori. Acestea urmează să fie prezentate magistraților Tribunalului Mureș, cu propunere de arestare preventivă.

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale — Inspectoratul General al Poliției Române.

Comunicat de presa IGPR