Publicat: 20 August, 2014 - 11:30
Share
Prin decapitare

Gruparea jihadistă extremistă, Statul Islamic, a revendicat uciderea jurnalistului american James Foley, care a a fost răpit în nordul Siriei, în urmă cu doi ani. Membrii grupării au postat pe internet o înregistrare video extrem de dură cu momentul decapitarii. În plus, ei au ameninţat că vor mai ucide încă un jurnalist, în semn de protest faţă de atacurile aeriene americane în Irak. Serviciile de informaţii de la Casa Albă verifică autenticitatea acestei înregistrări video.

James Foley apare îmbrăcat în portocaliu, o culoare ce aminteşte de uniforma deţinuţilor de la Guantanamo, şi transmite un mesaj familiei sale. 

"Fac apel la familia, prietenii şi la toţi cei dragi mie să se revolte faţă de adevăratul meu ucigaş, guvernul american. Ceea ce se va întâmpla cu mine e rezultatul măsurilor lui criminale. Fac apel la fratele meu, John, care face parte din Forţele aeriene americane: Gândeşte-te la ceea ce faci, gândeşte-te la vieţile pe care le distrugi, inclusiv ale celor din familia ta", spune jurnalistul.

 

 

Lângă jurnalist, apare un bărbat mascat şi îmbrăcat în negru, cu un cuţit în mână, care ameninţă autorităţile americane. Bărbatul care l-a executat, se pare, pe jurnalist s-a exprimat în limba engleză cu accent britanic.

"Suntem o armată islamică, un stat care a fost acceptat de un număr mare de musulmani din întreaga lume. Orice agresiune faţă de Statul Islamic este o agresiune faţă de toţi musulmanii", spune  bărbatul.

Inregistrarea de mai puţin de cinci minute, intitulată"Mesaj către America", a fost filmată într-o zonă deşertică, greu de identificat.

Casa Albă a anunţat că serviciile sale de informaţii verifică autenticitatea acestei înregistrări video.

După difuzarea înregistrării terifiante, familia lui Foley a postat un mesaj în care a cerut timp "pentru a găsi răspunsuri".

James Foley, avea 40 de ani şi era un jurnalist experimentat. A acoperit conflictul din Libia, după care s-a dus în Siria, unde a transmis protestele faţă de regimul lui Bashar al-Assad pentru Global Post şi alte instituţii de presă. Potrivit mai multor martori, jurnalistul american a fost răpit în nordul Siriei la 22 noiembrie 2012. Familia sa, care a lansat o campanie de informare, nu mai are nicio veste de atunci.

Statul Islamic, o grupare jihadistă extremistă, a afirmat că l-a decapitat pe James Foley şi a ameninţat că va mai ucide încă un jurnalist, care, de asemenea, apare în înregistrare. Acesta a fost identificat drept Steven Sotloff.