26 octombrie 2021

Grupul Ecologic de Colaborare Nera: Istoria Moldomin nu trebuie să se repete în Clisura Dunării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală comunitară, apolitică şi nonprofit (detalii pe http://www.gecnera.ro/ şi https://www.facebook.com/GrupulEcologicNera/?ref=pages_you_manage ) a monitorizat începând cu anul 2006 evoluţia poluării cu praf de deşeuri de minereu de cupru antrenat de vânt de pe suprafaţa iazurilor Tăuşani – Boşneag de la Moldova Nouă.

Ieri 27 mai Ministrul Economiei a semnat acordul de principiu prin care firma Eti Bakir din Turcia, care este acţionarul recentei înfiinţatei companii CUPRUMOLD MINING SA ce va exploata minereul de cupru de la Moldova Nouă, poate începe exploatarea.

De acum înainte sunt la mâna autorităţilor de mediu din România pârghiile necesare ca istoria poluării transfrontaliere cu deşeuri miniere, permisă mai bine de 50 de ani de „defuncta” companie MOLDOMIN , să nu se mai repete.

„Minerit ecologic” fără poluare nu s-a inventat niciunde în lume dar rar s-a întâlnit un coşmar al poluării transfrontaliere aşa cum a fost cel cu praf de deşeuri miniere adus de vânturile Coşava şi Gorneacul de pe suprafaţa iazurilor Tăuşani şi Boşneag, coşmar care nu a încetat niciodată în istoria exploatării de mininereu de cupru de la Moldova Nouă. Suntem încă sub monitorizarea Comisiei Europene privind îndeplinirea deciziei din 2015 a Curţii de Justiţie a Uniuni Europene de stopare a poluării în cazul de Infringement contra Romaniei, şi aceasta este lecţia istoriei MOLDOMIN ce trebuie aplicată în relaţia cu CUPRUMOLD MINING SA.

Doina Mărgineanu
Consilier pentru relaţii publice al GEC România