Publicat: 29 Iunie, 2016 - 11:36
Share

Grupul Hornbach (concernul Hornbach Holding AG & Co. KgaA) a avut un început plin de succes în exerciţiul financiar 2016/2017, cu toate că prima perioadă din primăvară nu a fost foarte caldă şi încurajatoare pentru proiectele de bricolaj. Astfel, cifra de afaceri a concernului a crescut, în primele trei luni (de la 1 martie până la 31 mai 2016), cu 6,1%, ajungând la 1.116 milioane euro. În acelaşi timp, rezultatul operaţional consolidat (EBIT) al grupului a atins o valoare de 76,5 milioane euro, situându-se la nivelul anului precedent. În acest fel, odată cu atingerea acestor cifre, prognosticul privind cifra de afaceri şi profitul pentru întregul an 2016/2017 a fost confirmat.
În cel mai mare sub-concern operativ, Hornbach Baumarkt AG, cifra de afaceri a depăşit pentru prima dată pragul de un miliard de euro. Astfel, la un avans de 6,4% s-a obţinut o cifră de afaceri de 1.058,9 milioane euro (comparativ cu perioada similară din anul financiar precedent, când s-a raportat o cifră de 995,2 milioane euro). 
„Pe fondul unor variaţii parţial extreme ale condiţiilor meteorologice care, în multe regiuni, influenţează negativ realizarea proiectelor de construcţie şi renovare, creşterea obţinută este îmbucurătoare“, a declarat Directorul Financiar al companiei, Roland Pelka.
Acesta a subliniat că în perioada analizată au fost inaugurate două magazine cu suprafeţe mari în Innsbruck (Austria) şi Praga (Cehia), şi, în acelaşi timp, a fost închis un magazin de mici dimensiuni Mannheim. Raportat la suprafaţă – adică fără a lua în calcul magazinele nou deschise sau pe cele închise în ultimele douăsprezece luni – precum şi raportat la efectele variaţiei cursului de schimb valutar, cifra de afaceri a concernului a crescut în primele trei luni cu 4,4%, incluzând efectele de curs valutar al ţărilor non-euro, cu 4,0%. 
În prezent, concernul Hornbach Baumarkt AG operează 154 magazine de materiale de construcţii şi grădinărit în nouă ţări europene. Cifra de afaceri netă ale celor 98 filiale Hornbach din Germania a crescut în primul trimestru cu 2,8%, ajungând la 591,9 milioane euro (în anul precedent situându-se la 575,7 milioane euro). Raportat la suprafaţă, cifra de afaceri a crescut cu 2,7%. Astfel, conform datelor proprii, Hornbach a avut o dezvoltare semnificativ mai bună decât media din industrie, în timp ce cota de piaţă a crescut (2015 - 11,0 %).
În afara Germaniei, cifra de afaceri a concernului Hornbach a evoluat pozitiv în primul trimestru din anul financiar 2016/2017, urmând tendinţa pozitivă din ultimele două exerciţii financiare. Astfel, incluzând magazinele nou deschise, cifrele de afaceri în restul Europei, unde au fost incluse activităţile DIY din cele opt ţări din afara Germaniei, au crescut cu 11,3%, ajungând la 467,0 milioane euro (în anul precedent: 419,6 milioane euro). De asemenea, cota celorlalte ţări la cifra de afaceri a sub-concernului Hornbach Baumarkt AG a crescut de la 42,2% la 44,1%. Raportat la suprafaţă şi la efectele variaţiei cursului de schimb valutar, cifrele de afaceri în restul Europei au crescut cu 6,6%, incluzând efectele variaţiei cursului de schimb valutar cu 5,7%.
Evoluţia cifrei de afaceri a sub-concernului Hornbach Baustoff Union GmbH (HBU) este una solidă în perioada de raportare. Deşi constructorii privaţi şi clienţii profesionali au fost nevoiţi să îşi limiteze sau să amâne proiectele din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, cifra de afaceri a Hornbach Baustoff Union a crescut, în primele trei luni, cu 0,8%, ajungând la 56,8 milioane euro (în anul precedent: 56,4 milioane euro). Sub-concernul opera, la data de 31 mai 2016, fără nicio modificare, 24 magazine de materiale de construcţii în sud-vestul Germaniei şi două locaţii aproape de graniţă, în Franţa (Lothringen).
Rezultatul operaţional al grupului Hornbach la nivelul anului precedent
Grupul Hornbach a intensificat, în primul trimestru al exerciţiului financiar 2016/2017, eforturile pentru dezvoltarea sectorului e-commerce în cadrul „Strategiei Interconnected Retail”. Datorită creşterii cheltuielilor, precum şi marjei comerciale mai reduse, dezvoltarea profitului în primul trimestru nu a putut ţine pasul cu creşterea cifrei de afaceri la nivelul concernului. 
Rezultatul operaţional consolidat (EBIT) în concernul Holding AG & Co. KGaA a ajuns, cu o valoare de 76,5 milioane euro, aproape la nivelul anului precedent (76,8 milioane euro). Rezultatul per acţiune în cadrul holdingului s-a îmbunătăţit după trei luni, ajungând la 2,56 euro (în anul precedent: 2,57 euro). 
În acest context, estimările privind cifra de afaceri şi profitul pentru întregul exerciţiu financiar 2016/2017 a fost confirmat de Consiliul Director.

Comunicat de presa: Hornbach România