Publicat: 22 Februarie, 2012 - 11:51
Share

Profitul Petrom a crescut în 2011 cu 72%, la 887 milioane de euro. Este cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România.

În ultimul trimestru din 2011, Petrom a obţinut un profit de 838 milioane lei, cu 8% mai mult faţă de perioada corespunzătoare din 2010

Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei şi vânzări de 18,61 miliarde lei.  Petrom a înregistrat în ultimul timp un câştig de 779 milioane lei şi vânzări de 5,45 miliarde lei.

"Privind înapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide şi o performanţă operaţionala remarcabilă. Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar şi preţurilor favorabile la ţiţei. Am reuşit să stabilizăm nivelul producţiei în România şi avem satisfacţia mai multor realizări în activitatea noastră de explorare din România. Am reînnoit licenţele de explorare şi am înregistrat rezultate pozitive: posibil cea mai importantă descoperire de gaze onshore din ultimii ani (sonda de explorare Totea) şi informaţii încurajatoare obţinute, la începutul acestui an, în cadrul forajului de mare adâncime din zona offshore (joint-venture cu ExxonMobil)", a declarat într-un comunicat, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

"În pofida cererii deteriorate pe piaţa de retail, 2011 a fost primul an după privatizare când Rafinare şi Marketing a înregistrat un rezultat pozitiv al EBIT CCA excluzând elementele speciale, susţinut de îmbunătăţirea performantei operaţionale din rafinare. Ne vom concentra în continuare pe creşterea eficienţei şi disciplina financiară, în vederea dezvoltării noastre durabile şi pentru a ne atinge potenţialul de creştere", a mai spus Mariana Gheorghe.

Preţul mediu al ţiţeiului Ural a crescut anul trecut cu 40% faţă de 2010, de la 78,29 dolari/baril la 109,6 dolari/baril.

"Investiţiile de explorare au crescut cu 28% comparativ cu 2010, la 436 milioane lei, ca rezultat al intensificării activităţilor onshore şi al începerii forajului la prima sondă de explorare offshore de adâncime în decembrie 2011, în parteneriat cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited. În 2011, cheltuielile de explorare au fost de 420 milioane lei, de peste două ori mai mari decât în 2010, din cauza înregistrării a opt sonde de explorare fără rezultat în România şi a deprecierii licenţei de explorare a zăcământului Kultuk din Kazahstan", se arată în comunicat.

"Activitatee de gaze a fost afectată, în principal, de costurile mai mari cu achiziţia gazelor naturale, cauzată de creşterea cotei de import şi a preţurilor de import precum şi de efectul negativ al ordinului ANRE, care impune utilizarea unui coş de gaze domestice şi de import pentru consumul intern, non-tehnologic. Pe de altă parte, rezultatul negativ al Doljchim s-a redus în 2011, reflectând continuarea procesului de închidere. La 1 iulie 2011 au intrat în vigoare noi reglementări ce instituie două coşuri diferite de gaze - pentru consumatorii casnici, pe de o parte, şi pentru consumatorii non-casnici, pe de altă parte", se arată în comunicat.