Publicat: 6 Octombrie, 2014 - 09:36
Share

Președintele PSD, Victor Ponta, ar fi preferat de 57% dintre români, iar Klaus Iohannis, liderul ACL, de 43% dintre alegători, în cazul în care doar cei doi ar candida în alegerile prezidențiale, arată Barometrul de opinie realizat de GSSC Avangarde. Ponta este preferat de majoritatea alegătorilor din Muntenia și Moldova (66% respectiv 60%), iar Iohannis este preferat în Transilvania (55%).

În Capitală, 57% dintre respondenții care au declarat că merg sigur la vot îl preferă pe candidatul PSD-PC-UNPR, iar 43% pe cel al ACL (PNL-PD).

Ponta se situează în topul candidaților la prezidențiale, 42% dintre subiecţi l-ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc astfel de alegeri. Pe locul doi se află Iohannis cu 28%, Călin Popescu Tăriceanu (PLR) cu 8%, Elena Udrea (PMP) cu 5, Teodor Meleșcanu (PNM), Kelemen Hunor (UDMR și Monica Macovei cu câte 4%, C. V Tudor și Dan Diaconescu cu câte 2% și William Brânză cu 1%.

Dintre respondenții care spus că merg sigur la vot, 42% ar vota cu alianța PSD-PC-UNPR, 30% cu ACL (PNL-PD), 7% cu PMP, câte 5% cu UDMR și PLR, 3% PPDD, 2% cu PRM, 1% cu PNȚ și PER și 4% cu alte formațiuni politice.

Cercetarea a fost realizată în perioada 28 septembrie 3 octombrie, pe un eșantion de 950 de persoane, față în față cu respondentul, la domiciliul acestuia. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată a României. Eroare maximă tolerată este de ą3.18%, pentru un interval de încredere de 95%.