Publicat: 15 Decembrie, 2014 - 20:02
Share

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, este politicianul în care românii au cea mai mare încredere, potrivit unui barometru de opinie făcut de GSSC Avangarde. 

Potrivit sondajului realizat de GSSC Avangarde, 68 la sută dintre cei chesţionaţi spun că alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte este un lucru bun.

Alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte e un lucru bun?

Un lucru bun - 68%

Un lucru rău - 11%

Nici bun, nici rău - 13%

Nu răspund - 8 % 

87 la sută dintre români cred că noul preşedinte trebuie să susţină lupta împotriva corupţiei.

Klaus Iohannis trebuie să susţină activitatea DNA?

Da - 87%

Nu - 6%

Nu răspund - 7%

De altfel, preşedintele ales este cel mai apreciat politician. 26 la sută dintre români susţin că au o părere foarte bună despre Klaus Iohannis. Victor Ponta este pe locul doi - 13 la sută dintre persoanele chestionate au o părere bună despre acesta. Pe locul trei se află preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu 9 procente. La polul opus, a celor despre care românii au o părere proastă, se află Elena Udrea, cu 37 la sută, urmată de Traian Băsescu şi Vasile Blaga cu 31 la sută.

În ce priveşte viitorul Guvernului, 46 la sută dintre români consideră că Victor Ponta trebuie să rămână în fruntea Executivului, în timp ce 39 de procente cred că acesta ar trebui să demisioneze.

Victor Ponta ar trebui să demisioneze din funcţia de premier?

- Da - 39%

- Nu - 46%

- Nu răspund - 15%

Cât priveşte vinovatul pentru organizarea prostă a alegerilor în diaspora, 31 la sută dintre cei chestionaţi îl indică pe premierul Victor Ponta. 17 la sută dintre respondenţi cred că vinovat este Biroul Electoral Central, iar 6 procente, Ministrul de Externe.

Cine este vinovat de votul din diaspora din turul 2?

Premierul - 31%

Biroul Electoral Central -17%

Ministrul de Externe - 6%

Opoziţia - 3%

Toţi - 10%

Altcineva - 8%

Nu au fost probleme - 3%

Nu ştiu - 3%

38 % dintre românii consideră că ar trebui organizate alegeri parlamentare anticipate, în timp ce 46 la sută susţin contrariul.

Aţi fi de acord cu organizarea de alegeri parlamentare anticipate?

Da - 38%

Nu- 46%

Nu pot aprecia - 16%

Tot la capitolul parlamentari, trei sferturi dintre români consideră că aleşii nu ar trebui să aibă imunitate.

Parlamentarii ar trebui să aibă imunitate? 

- Da - 12%

- Nu - 75%

- Nu pot aprecia, nu pot răspunde - 13%

Sondajul a fost efectuat în perioada 6 - 12 decembrie, pe un eşantion de 850 de persoane, fiind realizat prin interviu la domiciului respondentului. Eroarea este de plus/ minus 3,36 la sută.