9 august 2022

Gustavo Petro – primul președinte de stânga al Columbiei

presedinte Columbia Gustavo_Petro
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Gustavo Petro, candidat pentru Pactul Istoric, devine primul președinte al forțelor alternative și de stânga din Columbia, după ce a câștigat alegerile din această duminică.

Potrivit ultimelor rezultate actualizate ale scrutinului, Petro și Francia Marquez, partenerul său, vor conduce țara după o victorie istorică calificată astfel în această națiune sud-americană, condusă de dreapta de mai bine de 200 de ani.

La numărarea a 89,35 la sută din voturile secțiilor de votare, Petro a primit 10 milioane 75 mii 836 de voturi, adică 50,88 la sută din voturile valabile. Hernandez a câștigat 46,85% din voturi.

Gustavo Petro, născut la 19 aprilie 1960 în Ciénaga de Oro, este un cunoscut politician și luptător care, din tinerețe, a fost membru al Mișcării 19 Aprilie (M-19), o mișcare urbană clandestina între 1974 și până în 1990, când a fost demobilizat în contextul procesului de pace, care a devenit o piatră de hotar importantă în istoria Columbiei.

Ulterior s-a alăturat Alianței Democrate M-19 (AD M-19), care a devenit a doua cea mai importantă forță politică din Adunarea Constituantă din 1991 și a fost ales membru al Camerei Reprezentanților la alegerile din același an.

Este economist, absolvent al Universității Columbia, specializat în administrație publică, precum și în mediul și dezvoltarea populației; deține un master în economie și un doctorat în noi tendințe în administrarea afacerilor.

A fost consilier al lui Zipaquira; reprezentant în Camera Congresului pentru Cundinamarca și, de asemenea, pentru Bogotá; primar al Bogotei și, în prezent, senator.

I s-au decernat primit premii precum medalia Luis Carlos Galán de la Comitetele de etică ale Congresului pentru lupta sa împotriva corupției, premiul Ombudsmanul Anului pentru munca sa pentru bunăstarea animalelor și Premiul Global Climate Leadership.

De asemenea, i s-a conferit un post de profesor onorific la Universitatea Națională pentru Drepturile Omului și Pace din Lanus, iar în 2014 a fost votat al șaselea cel mai bun primar din lume.

În 1994, a fost numit in cadrul Ambasadei Columbiei în Belgia ca atașat diplomatic pentru drepturile omului, funcție pe care a deținut-o până în 1996.

În 1998, a candidat din nou la Camera Reprezentanților cu sprijinul mișcării Calea Alternativă, pe care a fondat-o împreună cu alți foști membri ai partidului ADM -19 .

În această perioadă, a fost desemnat cel mai bun senator, atât de către colegii săi, cât și de presa națională, datorită denunțării corupției și a dezbaterii sale despre controlul politic, inclusiv paramilitarii din Antioquia.

Din 2006 până în 2010, a fost senator al republicii, iar în această etapă a dezvăluit așa-zisul scandal politic, care a scos la iveală legăturile dintre politicieni și grupurile paramilitare, și a fost ales personalitatea politică a anului.

În calitate de primar al Capitalei, Bogota, funcție pe care a deținut-o din 2012 până în 2015, a creat Secretariatul pentru Femei. A propus ca politică publică conservarea zonelor umede din Bogota și să se planifice conservarea apei în fața încălzirii globale.

În 2018, a fost candidatul la președinția mișcării civile „Columbia Umanistă” și a primit un istoric de peste opt milioane de voturi și, în conformitate cu Statutul opoziției, ocupând locul al doilea ca număr de voturi la alegerile prezidențiale , a devenit senator, funcție pe care o deține în prezent.

La alegerile legislative din 13 martie, care au inclus și consultări între partide, Petro a fost ales candidat la Pactul Istoric cu aproape cinci milioane de voturi și apoi a numit-o pe activista de mediu France Marquez ca partener de candidatură pentru vicepreședinte.

El a asigurat că, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, va relua relațiile diplomatice cu Venezuela, întrerupte din 2019.

El afirmă că se opune folosirii fracturării hidraulice (o metodă care permite și crește extracția gazelor și petrolului din subsol).

Afirmă că va implementa acorduri de pace și securitate teritorială,  va avansa în dialoguri cu grupuri armate precum Armata de Eliberare Națională pentru a pune capăt conflictelor interne din țară.

În plus, el va oferi un sanctuar demn pentru cei fără casă, își propune restabilirea economiei prin productivitatea peisajului rural, grija pentru mediu și promovarea artei și culturii pentru a construi o Columbie pașnică.

În sfârșit, prevede consolidarea rețelei de spitale de stat, garantând accesul tuturor la sistemul de sănătate.

A consemnat Ciprian Pop