22 ianuarie 2022

Guvernul a aprobat decontarea navetei pentru elevii care nu învață în localitatea de domiciliu

transport elevi
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii Educaţiei Naţionale – Legea nr. 1/2011, prin care elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, pe durata cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, în limita a 50 km. Asociațiile elevilor se arată nemulțumite, subliniind că măsura elimină de fapt transportul gratuit.

Asociațiile Elevilor anunță că vor picheta sediile mai multor prefecturi din țară, dar și sediul Guvernului, în semn de protest față de eliminarea gratuității transportului pentru elevi.

”Ca răspuns, la ora 14:00, membrii Asociației Elevilor din Constanța vor fi prezenți mâine în fața Prefecturii pentru a picheta. Simultan, Asociația Elevilor din București și Ilfov va picheta în fața Guvernului, iar Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Bacău și Asociația Elevilor din Maramureș vor picheta la Prefecturile din județele lor”, se arată într-un comunicat al Asociațiilor elevilor.

Asociațiile elevilor solicită guvernanților să nu adopte proiectul în următoarea ședință de Guvern și să organizeze în cel mai scurt timp posibil o dezbatere publică împreună cu reprezentanții elevilor.

Ce cuprinde proiectul:

Potrivit proiectului de act normativ, elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.

Elevii vor putea solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare. Suma ce poate fi acordată în avans va fi nivelul cuantumului lunar de care beneficiază elevul.

Decontarea va fi asigurată la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km. Va putea fi decontată lunar numai suma aferentă avansului primit în luna precedentă.

Pentru distanțele ce vor depăși 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /lună se va suplimenta cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

În situația în care sunt elevi care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km și nu locuiesc la internat sau gazdă li se va deconta suma aferentă distanței de 50 km, la care se va adăuga 1 leu/km/lună, pentru distanțele ce depășesc 50 de km.

Operatorii de transport rutier vor avea obligația de a emite documente lunare de transport cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună.

Mecanismul de decontare va fi reglementat prin Metodologia ce va fi aprobată prin ordin al ministrului Educației, în maximum 30 de zile de la emiterea ordonanței de urgență.