Publicat: 25 Ianuarie, 2013 - 15:41
Share
Capitalul Unifarm va fi mărit cu 800.000 de euro

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că există soluţii pentru ca această problemă să fie rezolvată definitiv.

Capitalul social al UNIFARM va fi mărit cu 800.000 de euro prin intermediul a două ordonanţe de urgenţă.

Şefii din Ministerul Sănătăţii au fost convocaţi astăzi la Guvern. Tema discuţiilor a fost  legată de criza medicamentelor oncologice. Ministerul Sănătăţii a prezentat, astăzi, Guvernului României o notă privind “criza” medicamentelor oncologice.

Documentul conține informații referitoare la mecanismul de finanțare a tratamentului oncologic în rețeaua spitalelor publice din România, cauzele apariției unor disfuncții și propuneri de soluționare a acestora.

Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, a declarat pentru Antena 3 că această criză de medicamente pentru bolnavii de cancer durează de mai bine de un an.

„Criza a fost semnalată de noi în urmă cu un an. (...) Mor copii, mor adulţi din lipsă de medicamente”, a declarat preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

„Lucrurile au început să se mişte, dar asta nu înseamnă că problema e rezolvată. (...) Noi am avut o discuţie cu ministrul Nicolăescu şi ne dorim să ajungem cel puţin la nivelul anului 2008, când bolnavii de cancer au avut de caştigat de pe urma măsurilor luate”

„96.000 de pacienţi sunt în tratament în acest moment. Medicii fac eforturi disperate pentru a-i ţine în viaţă (...). Este inuman să fim uitaţi, aşa cum s-a întâmplat până acum”, a mai precizat Cezar Irimia.

Asociaţiile de pacienţi declară că acum lipsesc 17 citostatice folosite în tratamentul cancerului la copii şi 22 utilizate pentru adulţi. Neputincioşi, românii îşi caută medicamentele în străinătate.

Criza citostaticelor are la bază cauze diverse: unele nu se mai produc, altele sunt aduse prin surse unice care, la un momente dat, dispar pur şi simplu din piaţă, fără să anunţe. Mai mult, astfel de medicamente fac obiectul exporturilor paralele - avem cele mai mici preţuri din Europa pentru citostatice - astfel că sunt cumpărate din ţara noastră şi vândute peste graniţă.

Statul nu reuşeşte să facă stocuri sau să completeze lipsurile în timp util. Anual, aproximativ 80-90.000 de români bolnavi sunt în tratament cu medicamente citostatice.