Publicat: 22 Ianuarie, 2013 - 17:48
Share

Guvernul a aprobat, marţi, pachetul de mãsuri fiscale prin care sunt introduse noi taxe pentru companii şi extinde impozitarea în agriculturã pentru persoane fizice, noile modificãri ale Codului Fiscal, creşterea salariului minim şi indexarea pensiilor, spun surse oficiale.

Salariul minim va creşte cu 50 de lei de la 1 februarie şi va ajunge la 750 de lei, iar în luna iulie va fi operată o nouă majorare, până la nivelul de 800 de lei.

Astfel, punctul de pensie va creşte cu 30 de lei, de la 732 la 762 de lei. În această majorare nu intră însă pensiile sociale, care rămân la 350 de lei.
 Măririle vin la pachet cu taxele. De la exportatori şi până la furnizori, toţi vor avea parte de noi biruri. Mai întâi, taxa de 60% pe veniturile suplimentare. Adică, taxarea veniturilor suplimentare obținute de producători în urma liberalizării prețurilor. Mai precis, taxarea profiturilor obținute de companiile de energie și gaze, având în vedere diferența dintre prețurile inițiale și stabilirea lor în funcţie de inflaţie.

O a doua taxă este cea de 0,5% din veniturile de exploatare şi care se aplică tututror companiilor producătoare de fier, cărbune, gaze naturale şi petrol.

Urmează taxa de monopol, care va fi aplicată transportatorilor de energie şi gaze naturale, cum ar fi EON, ENEL, Cez sau Electrica.